banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Hétfőtől tiltakoznak a községi polgármesteri hivatalok alkalmazottai

A kormány nem teljesítette a bérköveteléseiket, ezért hétfőtől tiltakozó akciókba kezdenek a községi polgármesteri hivatalok munkatársai – számolt be csütörtökön a sajtónak a községek és városok helyi közigazgatási alkalmazottjait tömörítő SCOR szakszervezet elnöke.

Dan Cârlan tájékoztatása szerint az alkalmazottak napi kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, és a munkaidő hátralévő részében a japán sztrájk egyik formájával, a bürokratikus eljárások túlbuzgó betartásával fejezik ki elégedetlenségüket – írja az Agerpres.

Illusztráció: Pixabay

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a figyelmeztető sztrájkot nem előre rögzített, hanem naponta változó idősávban tartják. A bürokratikus eljárások túlbuzgó betartása pedig azt jelenti majd, hogy a hivatalnokok válaszolnak ugyan a polgárok beadványaira és kérelmeire, de csak a törvény által előírt határidő lejártakor. Dan Cârlan példaként említette, hogy bizonyos dokumentumokat a törvény szerint a kérvényezésüktől számított 30 napon belül, más iratokat pedig 15 napon belül kell kiállítaniuk a hivataloknak. A sztrájk idején a dokumentumokat a kérvényezésüktől számított 30., illetve 15. napon állítják ki – magyarázta.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a községi polgármesteri hivatalok alkalmazottai jelenleg legtöbb két-három nap alatt állítanak ki egy-egy településrendezési bizonylatot vagy egy építési engedélyt. „Abban a pillanatban, hogy a törvény által előírt maximális határidőre végezzük a munkát, a különbség érezhető lesz” – jelentette ki, sértőnek nevezve azt a közvélekedést, miszerint az önkormányzati hivatalnokok „lusták és jólfizetettek”.

Dan Cârlan elmondta, hogy a községi polgármesteri hivatalok mintegy 60 000 munkatársa az egyetlen közalkalmazotti kategóriához tartozik, amelynek 2021 óta nem nőtt a fizetése. A kormány hat héttel ezelőtt bruttó 500 lejes béremelést ígért, a miniszterelnök pedig négy hete ráerősített az ígéretre, „azóta azonban abszolút semmi nem történt”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?