Hétfőtől járóbeteg-ellátás működik a felújított egykori szilágycsehi kórházban

Nagy elégtétel a szilágycsehiek és a környéken élők számára, hogy 13 évvel a helyi kórház megszüntetése után, az egykori egészségügyi intézmény járóbeteg ellátóvá alakul át. Hétfőtől a Szilágy Megyei Kórház orvosai és személyzete egészségügyi ellátást biztosítanak a felújított épületben.

,,Tizenhárom éve nagy felháborodást keltett az akkori kórháznak a megszüntetése, viszont az országos program és a mutatók nem engedték meg annak működését. Az egészségügyi intézmény helyett abban az időben létrehoztuk az öregotthont. Azóta több próbálkozásunk volt, hogy egy osztályt, egy járóbeteg-ellátót alakítsunk ki, mert a város több mint 30 km-re van a megyeközponttól, a megyei kórháztól, és Szilágycseh a Tövishát központja, melyhez több település tartozik” – nyilatkozta Seres Dénes parlamenti képviselő.

A szerző fotói

Nagy erőfeszítések árán, a város és a megyei tanács támogatásával, megvalósulhatott a járóbeteg ellátó, ahol hétfőtől nyolc szakorvos rendel. Ezáltal a jövőben a városiaknak és a környéken élőknek nem kell majd Zilahra utazniuk, hogy szakorvosi ellátásba részesüljenek.

Szilágyi Róbert-István, a Szilágy Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke a Maszolnak elmondta, 13 év után egy régi álma valósult meg a szilágycsehieknek, melynek hátterében sok évi munka és lobbizás van, de az eredmény mindannyiuk számára nagy öröm, ami főleg az RMDSZ-nek, a városi önkormányzatnak, és a jelenlegi megyei tanács vezetőségének köszönhető.

„Nagy erőfeszítéseket tettünk azért, hogy ez megvalósulhasson, hiszen az előző mandátumban sajnos nem tudtunk politikai egyességet kötni, de az új mandátumban, az elmúlt három évben, hozzákezdhettünk a munkálatokhoz. Mindez RMDSZ kezdeményezésnek indult, de addig, amíg nem találtunk megfelelő koalíciós partnereket, várni kellett” – mondta az RMDSZ-es alelnök.

Hétfőtől, október 2-tól a járóbeteg részleg nyolc szakorvossal működhet. ,,Nagyon fontos ez, hiszen nem csak a szilágycsehiek, hanem a környékbeli településekről is ide fognak jönni a páciensek a szükséges szakorvosi rendelésekre, így lassan visszaállíthatjuk az egészségügyi szolgáltatást, amely régóta hiányzik” – fogalmazott az alelnök, hozzátéve, a földszint felújításának összköltségvetése 8 milliárd régi lej volt.

A megyei tanácsnak további tervei vannak az egészségügyi intézménnyel. A teljes épületet felújítják a helyreállítási terv (PNRR) révén, új tetőszerkezettel látják el az intézményt, és a korszerűsítést követően, újabb egészségügyi szolgáltatásokra lesz lehetőség. ,,Örülök, hogy ez létrejöhetett, és azt kívánom a szilágycsehieknek, hogy csakis konzultációra jöjjenek, betegség megelőzésre, és ne más jellegű vizsgálatra. Ugyanakkor szeretném megköszönni a szilágycsehiek és a környékbeliek türelmét, hiszen nagyon régóta vágytak erre a megvalósításra, és bár a végén szinte senki sem hitt benne, az RMDSZ továbbra is harcolt az itteni egészségügyi intézményért. Közösen Seres Dénes képviselővel, Bálint Ervin polgármesterrel, az RMDSZ-el, a megye tanács elnökével újraindíthattuk, és reméljük, hogy a szilágycsehiek és a környékbeliek hasznára lesz” – zárta az alelnök.

Bálint Ervin RMDSZ-es polgármester meghatóan beszélt a megvalósításról. Mint mondta, nagyon örül, hogy mandátuma alatt jöhetett létre, ugyanakkor köszönettel tartozik Seres Dénes képviselőnek és Szilágyi Róbert-István alelnöknek a segítségért. „Úgy gondolom, hogy ez a megvalósítás egy nagyon nagy lehetőség az emberek egészségét tekintve, mert itthon jó ellátásban részesülhetnek” – nyilatkozta a polgármester.

Hétfőtől nőgyógyászati szakrendelésre, járóbeteg ellátásra, diabetológiai, táplálkozási- és anyagcsere betegségek szakrendelésre, onkológiai szakrendelésre, bőrgyógyászati szakrendelésre, gyermekneurológiai járóbeteg ellátásra, gyermek-, és ifjúságpszichiátriai, gyermekpszichológiai szakrendelésre és urológiai szakrendelésre várják a betegeket. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?