Háromszéken csökken a közúti balesetek száma, de több a halott

Az első félévben nyolcan vesztették életüket közúti balesetben, további 16-an pedig súlyos sérüléseket szenvedtek.

A Kovászna megyei rendőrség féléves jelentése szerint az év első hat hónapjában 19 súlyos közúti baleset történt Háromszéken, kilenccel kevesebb, mint tavaly. Ezekben 16 személy sérült meg súlyosan, tízzel kevesebb, mint tavaly, viszont nyolcan haltak meg, hárommal többen, mint az elmúlt év ugyanezen időszakban.A kép illusztráció | Fotó: Román Rendőrség

A súlyos és halálos közúti balesetek legfőbb okai a gyorshajtás, a szabálytalanul közlekedő kerékpárosok, a szabálytalan előzés, az elsőbbség meg nem adása és a szembejövő forgalom figyelmen kívül hagyása volt, olvasható a féléves mérlegben.

Idén a Kovászna megyei rendőrség razziák által próbálta megelőzni a közúti baleseteket. Az első félévben 714 ellenőrző akciót szerveztek, melyek során 9018 közlekedési bírságot szabtak ki, 1537-gyel többet, mint az előző év azonos időszakában. Emellett bevontak 930 hajtási engedélyt, azaz 62-vel többet, mint tavaly és visszavontak 498 forgalmi engedélyt, ami 178-cal több, mint 2022 első félévében.

Az elemzés arra mutat rá, hogy a közúti infrastruktúra állapota és az útrendszeren elhelyezett biztonsági elemek jelentősen befolyásolják a közlekedés biztonságát. Emlékeztetnek, hogy a regionális és megyei közútkezelő társaságokkal való tanácskozásokon szorgalmazták, hogy betonkorlátokkal válasszák el a sávokat a Brassó és Kézdivásárhely közti 11-es országút forgalmas és balesetveszélyes szakaszain.

A 11-es országúton csúcsidőben akár napi harmincezer gépkocsi is áthalad, hiszen ez az út biztosítja az összeköttetést Erdély és Moldova között. A háromszéki rendőrség javasolja, hogy a járművek sebessége csökkentése érdekében a közútkezelő alkalmazzon olyan útburkolat festést, amitől rezeg az autó, illetve szereljenek több helyre sebességkorlátozó táblákat.

A 11-es országút Dálnoki-tető szakaszán egyébként nemrég lépett életbe az 50-es sebességkorlátozás, ugyanis a többsávos, de kanyargós szakaszon számos baleset történt, amikor gyorsan hajtók rohantak bele a Dálnok község fele letérő járművekbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?