Három új autópályaszakaszra írták alá a kivitelezési szerződést; közel az ezer kilométeres mérföldkő

Három autópályaszakasz megtervezésére és kivitelezésére írták szerdán alá a szerződést. Mindegyik beruházást európai uniós támogatással, összesen 3,56 milliárd lejből valósíthatják meg.

Illusztráció | Fotó: Szállításügyi Minisztérium

Az A8-ason Leghin és Târgu Neamț között, az A0-son pedig Joița és Târgu Neamț között építik majd az utat, míg a Szeben–Fogaras útvonalon Felsőszombatfalvától vezetik tovább az aszfaltcsíkot Fogarasig. Ez összesen 63,66 km-nyi autópályaszakaszt jelent majd – és további 5,6 km-nyi összekötő utat – tájékoztatott Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

A szerződések aláírásakor jelen volt Marcel Ciolacu miniszterelnök is, aki sajtótájékoztatóján lelkesen jelentette be, hogy a hét során átadnak egy újabb autópályaszakaszt, így a romániai autópályahálózat átlépi az 1000 kilométeres mérföldkövet.

Ennyit sikerült ugyanis kiépíteni a rendszerváltás óta eltelt több mint harminc év alatt, olyan körülmények között, hogy a szomszédos országok – még ha területre kisebb méretűek is mint Románia –, mégis jóval fejlettebb hálózattal rendelkeznek. Ciolacu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy unios támogatás nélkül Románia nem tud fejlődni. „Sokkal többet kapunk az uniótól, mint amennyit mi kínálunk. Más út Románia számára nincs. A ritmust a kormány, a miniszterek diktálják” – fogalmazott.

Kivételes eseménynek tartja, hogy egy időben három kivitelezési szerződést is aláírnak, három különböző autópályaszaaszra és úgy véli, hogy harminc év után immár van egy egyértelmű perspektívája a hazai infrastruktúra-fejlesztésnek. „Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter azt tervezi, hogy jövőre továbi 250 kilométernyi autópályaszakaszt adunk át, ami a 25 százaléka annak, ami eddig 32 év alatt megvalósult” – jelentette ki.

A Digi24 kiemelte, hogy Romániában 995 kilométernyi autópálya- és gyorsforgalmi út van használatban. Tavaly 52 kilométernyi új szakaszon nyitották meg a forgalmat, ami megfelel az éves átlagnak a Hotnews egy korábbi kimutatása alapján. A 2023-as esztendőre 167 kilométert terveztek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?