Több ezer ingatlant sajátítanak ki a Nagyszeben-Fogaras autópálya tervezett nyomvonalán

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) 6300 Brassó és Szeben megyei ingatlant sajátít ki a Nagyszeben-Fogaras autópálya tervezett nyomvonalán. Román, olasz, török és ukrán építők küzdenek az első két autópálya-szakasz kivitelezésére vonatkozó szerződések elnyeréséért.

A CNAIR a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Hatóságon keresztül két versenytárgyalást írt ki a kisajátításokra. A szerződések értéke eléri a 17 millió lejt, és közel 4000 ingatlanra – házakra és földterületekre – vonatkoznak Szeben megyében, illetve több mint 2300 ingatlanra Brassó megyében. Az economedia.ro szerint csak az Alsóárpás (DN1) és Felsőszombatfalva (DJ105B) között szakaszon írtak alá szerződést.

Szeben-Fogaras autópálya nyomvonal | Fotó: CNAIR
Több mint egy évvel a pályázat kiírása után a CNAIR még ki sem jelölte az
első és második szakasz kivitelezésére a nyerteseket, a műszaki, illetve a pénzügyi elbírálás hivatalos határideje szeptember 15. és 29., de a hosszabbítások, halasztások sem kizártak.
A Nagyszeben –
Fogaras autópálya első tételének 2 milliárd lejes kivitelezési szerződésére osztrák vállalkozók – romániai, olaszországi és törökországi leányvállalatokkal – nyújtottak be ajánlatot. A Nagyszeben – Mirsa közötti, 14 km hosszú szakasz tervezésére és kivitelezésére öt ajánlat érkezett.

Hat romániai, olaszországi, törökországi és ukrajnai építőipari vállalat nyújtott be ajánlatot az autópálya 2. szakaszának tervezésére és kivitelezésére – jelentette be hétfőn Sorin Grindeanu közlekedési miniszter. Ezt a licitet már 2022 novemberében kiírtak, de két hónapra felfüggesztették, miután a Közbeszerzési Panaszok Tanácsa elfogadta a WeBuild (Astaldi) fellebbezését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?