Három Hargita megyei város pályázik inkubátorházak létrehozására

Vállalkozói inkubátorházakra pályázik három Hargita megyei város Hargita Megye Tanácsával társulva a Regionális Operatív Programban. A beruházások finanszírozását 50 százalékban támogatja a Regionális Operatív Program. A pályázati összeg önrészét 65 százalékban a megyei tanács, míg 35-35 százalékban a helyi önkormányzatok biztosítják.

A társulást rögzítő megállapodást szerdán írta alá Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere és Iojiban Gheorghe, Balánbánya polgármestere. Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gyergyószentmiklóson korábban, június 3-án írták alá a társulást.

Bíró Barna Botond megyei alelnök a társulás létrejötte kapcsán elmondta: a Harghita Business Centernek köszönhetően meg van a szakmai tudás és a gyakorlat is ahhoz, hogy tudják, mivel jár egy inkubátorház működtetése. „Ugyanakkor a székelyudvarhelyi intézményen keresztül az igény is megmutatkozik, hogy szükség van vállalkozásokat segítő inkubátorházakra Hargita megyében” – fűzte hozzá a politikus.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Hargita megye mindhárom térségében szükség van ezekre a beruházásokra. Mint mondta, ha nem is finanszírozzák mindhárom projektet, bíznak benne, hogy legalább egy nyertes pályázat lesz, illetve további EU-s pályázati lehetőségeket kell majd kihasználni, hogy a városok rendelkezzenek inkubátorházzal. Mint mondta, ezen beruházások révén pedig fontos, hogy a települések régi épületei új rendeltetést kapjanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?