Harmincmillió köbméterrel csökkent Bihar megye víztartaléka a nyáron

Mintegy 30 millió köbméterrel (170-ről 140 millióra) csökkent Bihar megye víztartaléka a szárazság miatt az elmúlt két hónapban – tájékoztatott Dorel Dume, a Körösök Vízügyi Igazgatósága vízgazdálkodással foglalkozó osztályának igazgatója a szerdai prefektusi kollégiumon.

Mint kifejtette, az adatok elkeserítőek, és nem is remélhető, hogy a közeljövőben nő a víztartalék. Hozzátette, hogy a Bihar megyében található 23 víztározó közül egyik telítettsége sem száz százalékos, ráadásul három kisebb víztározó teljesen kiszáradt a csapadékhiány következtében.

A még súlyosabb válság megelőzésében a vízügyi igazgatóság a helyi önkormányzatok és vízszolgáltatók segítségét kéri, hogy ahol lehetséges, a lakosság vízigényének maradéktalanul eleget tegyenek. Az igazgató hozzátette, hogy korlátozást csak az öntözés, valamint a horgászat, halászat terén vezették be, a lakossági fogyasztást ez nem érinti.Illusztráció: Agerpres

Dorel Dume arról is tájékoztatott, hogy hidrológiai szempontból idén a május–júliusi időszak rendkívül száraz volt volt, az átlagos csapadékmennyiség a jelzett időszakban jóval a többéves átlag alatt volt, mintegy 10-50 százalékkal. A nyár elején csak elszórtan volt csapadék, a legszárazabb nap pedig július 29. volt.

Bihar megyében összesen 53 hidrológiai mérőállomás működik, az Ér, a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös medencéjének 14 hidrológiai állomásán történelmi minimális vízhozamot mértek, míg 18 további állomáson kiszáradást, egynél pedig tócsásodás regisztráltak.

Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatója videókapcsolaton keresztül jelentkezett be a prefektusi kollégiumba, és arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a szeptember 12-ig szóló előrejelzések szerint kitart a kánikula, és továbbra is a megszokottnál kevesebb csapadékra számíthatnak a Bihar megyeiek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?