Tovább csökken a Duna vízszintje, de a cernavodai atomerőmű működése nincs veszélyben

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hétfőn elmondta, hogy a Duna vízszintje továbbra is csökken, az európai helyzet miatt még az ország bejáratánál is alacsony vízhozamot regisztrálnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a cernavodai atomerőmű működését egyelőre nem fenyegeti veszély.

„Ez egy rendkívül bonyolult helyzet” – mondta a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva a környezetvédelmi miniszter. Tánczos Barna kifejtette, „a Duna vízszintjét is érinti az aszály Európában, nem csak Romániában. A folyamatosság biztosítása érdekében az Országos Vízügyi hatóság vagy a Hidroelectrica által kezelt nagy víztározók vízkészleteinek fenntartására összpontosítunk. A vízszintek azonban még ilyen körülmények között is jóval az éves átlag alatt vannak. Jelenleg megvan a kellő vízmennyiség a cernavodai atomerőmű működésének biztosításához. Naponta figyelemmel kísérjük a helyzetet. Cernavodát jelenleg nem fenyegeti semmilyen veszély” – nyomatékosította Tanczos Barna.

A Duna a Kazán-szorosban | Fotó: Borsi Balázs

A miniszter szerint a rendkívüli szárazság várhatóan még három-négy napig, legalább csütörtökig tart.

„Az ivóvíz ésszerű fogyasztására kérem az embereket. Az öntözéssel kapcsolatban a gazdáknak, ha rögtönzött megoldásokat akarnak alkalmazni a terményeik öntözésére, az illető vízügyi igazgatósághoz kell fordulniuk, mert a törvény bizonyos eljárást ír elő az öntözővíz felhasználására” – tudatta a tárcavezető.  Tánczos Barna utalt egy brassói esetre, amikor egy gazda a mezőgazdasági területeit akarta öntözni, és ezért gátat épített az egyik folyóra, hogy felfogja a vizet.

A helyi problémákról Tánczos Barna elmondta, a következő napokban valószínűleg több helyhatóságnak bizonyos korlátozásokat kell bevezetnie. „Ezért az ésszerű fogyasztás most fontosabb, mint valaha” – zárta nyilatkozatát a környezetvédelmi miniszter.

Amint a Maszolon megírtuk, a romániai folyók vízhozama hozzávetőleg 30 százalékkal marad el a sokéves átlagtól. A Duna vízhozama Báziásnál (Baziaş), ahol a folyam Románia területére lép, pénteken másodpercenként mindössze 2100 köbméter volt, miközben a sokéves átlag ugyanezen a szakaszon 5350 köbméter másodpercenként. A jelenlegi érték ennek mindössze 39 százaléka. Cernavodánál a folyam vízszintje –98 cm, ami csak a 64 centiméterrel magasabb a –162-es szintnél, melynek elérésekor a vízfelhasználásra vonatkozó elsőfokú korlátozó intézkedéseket léptetnek életbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?