Hargita megyében is hiány van a csecsemőknek szánt oltóanyagokból

Elfogytak az újszülöttek és a kisgyermekek számára szánt oltóanyagok Hargita megyében. Dr. Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője szerint pontosan becsülték meg a szükséges mennyiséget, de nem kapták meg az oltóanyagokat. Egyébként nem csak a megyében, hanem országszerte akadozik az oltások beszerzése.

Tar Gyöngyi a Maszolnak elmondta, hiány van a ROR-oltóanyagból, amely a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen nyújt védettséget. Ugyanakkor a hexavalens oltásként ismert, hepatitis B, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás, valamint a B típusú Haemophilus influenzae ellen védő vakcinát sem kaphatják meg a csecsemők. A kicsiknek 2, 4, illetve 6 hónapos korban adják be a hexavalens oltást. Már olyan csecsemők is vannak, akiknek az emlékeztető vakcinát kellene megkapniuk, közben még az alapoltást sem kaphatták meg.

A Hargita megyei DSP igazgatója szerint szerencsére BCG oltásból nincs hiány, amely a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és az egész testre kiterjedő TBC-től.

Illusztráció: Pixabay

Rámutatott, a családorvosok visszajelzései alapján a szülők is dühösek, hiszen nem tudják beoltatni a gyermekeiket. „Nagy problémák vannak, mi mindig hangsúlyoztuk, hogy mennyire fontos az oltakozás” – tett hozzá. A háziorvosok és a közegészségügyi igazgatóság is szembesül a szülők haragjával, hiszen nincs rendelkezésre álló oltóanyag. „Ez önhibánkon kívül történik, mivel pontosan becsültük meg a szükséges mennyiséget, de nem kaptuk meg az oltásokat” – magyarázta. Hozzáfűzte: „ez nagyon kellemetlen szakmailag is, de nincs semmilyen eszköz a kezünkben, amellyel megoldhatnánk a problémát”.

A gyermekeknek szánt oltóanyagok hiányának okát nem tudta pontosan meghatározni, de elmagyarázta: az egészségügyi minisztérium a központi közbeszerző: „mi a tavaly év végén beküldött igénylést sem kaptuk meg. A vakcinamennyiség nem fedezte az egész évi szükségleteinket, így várható volt, hogy elfogy az oltóanyag” – fejtette ki.

Tar Gyöngyi szerint mégis van megoldás. Fontos lenne tartalékkészletek létrehozása, ahogyan ezt más európai országokban is sikerült megvalósítani. A nyugati országokban azért nincs oltóanyaghiány, mert vésztartalékokat hoztak létre, így akár egy teljes évig is biztosítani tudják az oltásokat.

Beszélt a gyermekbetegségek elleni védőoltások fontosságáról is, elmondta, hogy évek óta nem fordult elő olyan helyzet, hogy ne legyen rendelkezésre álló oltóanyag a csecsemők és gyermekek számára. Ugyanakkor kiemelte, a hexavalens oltás például véd a gyermekbénulás ellen is, és tudjuk, hogy Ukrajnában nemrég jelentettek gyermekbénulásos eseteket, tehát a migráció akár veszélyt is jelenthet.

Tar Gyöngyi szerint azonban nem kell pánikolni, mert most éppen nincs járvány, és a csecsemők megkapják az oltásokat, amint lesz elegendő oltóanyag.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az egész országban hiány van az oltásokból. Dr. László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora kifejtette, a bárányhimlő és a hepatitis B oltás beszerzése is akadozik. Ugyanis az történt, hogy nem szerezték be időben a szükséges mennyiséget, pedig az oltásellátás gördülékenyen kellene működjön – magyarázta.

Egy Maszolnak nyilatkozó Hargita megyei kismama, aki 5 héttel ezelőtt hozta világra gyermekét, elmondta: a kisfia gond nélkül megkapta a szükséges oltásokat a kórházban még aznap, amikor megszületett. „Azt tudom, hogy két hónapos korban újabb oltásokat kell kapnia, viszont azokból hiány van a megyében. Úgy köszöntünk el legutóbb a háziorvostól, hogy reméli, addig majd lesz oltóanyag és megoldódik a probléma” – magyarázta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?