Haladékot kaptak a kulturális intézmények: jövő évben nem lesznek összevonások

A kulturális intézmények összevonásának határideje 2025. január elseje, közölte szombaton Raluca Turcan kulturális miniszter.

Turcan kifejtette, „bűnnek” tartaná egy helyhatóságilag előírt, egységes sablon alapján végrehajtani a kulturális intézmények összevonását, ezért kieszközölte, hogy a folyamat lezárásának határideje 2025. január 1. legyen.

A miniszter ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kulturális intézmények összevonásával „nevetséges” összegeket fognak megtakarítani.

Kifejtette, ha 2024. január elsejéig próbálnák lezárni ezt a folyamatot, azzal „darabokra esne” az ország kultúrája.

A Tamási Áron Színház Oxigén című előadása | Fotó: a színház honlapja

Azt is elmondta, az összevonásokra vonatkozó javaslatokat a köztisztviselők és műszaki csapatok fogják megtenni, akiknek nincs rálátásuk a kulturális intézmények specifikus jegyeire. Példaként említette az adományokból fenntartott vagy a parlament által meghozott jogszabályok alapján működő kulturális intézményeket, illetve azokat, amelyek egyediségét az adja, hogy valamely etnikai csoporttal állnak összefüggésben.

Ezek mind olyan specifikumok, amelyeket az én kötelességem megvédeni” – szögezte le Turcan.

Mint elmondta, a pénzügyminiszterrel és a kormányfővel folytatott tárgyalások során sikerült elérnie, hogy letegyenek arról a tervről, hogy a helyi hatóságok alárendeltségében működő kulturális intézmények finanszírozását a saját bevétel által kitett százalékhoz kötik.

Hozzátette, sikerült kieszközölnie, hogy a kulturális intézmények összevonása elől kivételt képezzenek az 50-nél kevesebb alkalmazottal működő intézmények. „Azokat a kulturális intézményeket, amelyeket a parlament törvény alapján létesített, vagy amelyek adományokból működnek, vagy a nemzeti identitást erősítik, mentesíteni kell az összevonás alól” – szögezte le a kulturális miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?