Hajléktalanszállóra menekülnek egyes sepsiszentgyörgyiek a magas fűtésszámla miatt

A magas energiaárak miatt a hajléktalanszállóra menekülnek azok a sepsiszentgyörgyiek, akik nem tudják kifizetni a téli fűtésköltségeket. A köznyelvben „Sing-Sing-nek” nevezett Csíki negyedi éjszakai szállón jelenleg 25–30 hajléktalan éjszakázik, ám a következő időszakban megnőhet a számuk, mivel már többen jelezték, hogy átmeneti szállást igényelnek.

Ennek oka az, hogy ugyan van lakásuk, de gáz és villanyáram nélkül maradtak, vagy pedig nem tudják kifizetni a magas energiaszámlákat – számolt be a Maszol érdeklődésére Székely Róbert. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat megbízásából az éjszakai szállót működtető Máltai Szeretetszolgálat képviselője szerint egyelőre eleget tudnak tenni ezeknek a kéréseknek és befogadják a nehéz helyzetbe került sepsiszentgyörgyieket.

A szerző felvételei

Senki nem éjszakázik szabad ég alatt   

A hideg idő beálltával az éjszakai menedékhelyen húzódnak meg a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok, és idén első alkalommal már senki nem alszik a szabad ég alatt, számolt be érdeklődésünkre Székely Róbert. A hajléktalanok október óta már este 7 órakor beléphetnek és reggel 8-kor el kell hagyják a helyiséget.

Az elmúlt években egy férfi és egy nő töltötte szabad ég alatt a hideg évszakot is, őket a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei gondozták, de nem voltak hajlandók menedékhelyre vonulni. Idén októberben viszont a férfi a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson szívrohamban meghalt, társát pedig sikerült meggyőzni, hogy vonuljon be az idősek otthonába, így ő már biztonságban van.

Székely Róbert | Fotó: Gábos Albin

Székely Róbert emlékeztetett, hogy továbbra is érvényben van az a szabály, miszerint ittasan senkit nem engednek be az éjszakai menedékhelyre. Ez az elvárás eredményre vezetett, mert sokakat sikerült leszoktatni az italozásról. Belépés után a hajléktalanok megfürödnek, ruhájukat megmossák, elfogyasztják ételüket, majd szocializálódó tevékenységeket szerveznek számukra.

Nappali központban foglalkoznak a hajléktalanokkal

Székely Róbert arról számolt be, hogy idén bővítették a hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatásukat, és a „Sing-Sing” első emeletén kialakítottak egy nappali foglalkoztató központot, ahol reggel 9 és délután 4 óra között szociális munkások, pszichológusok és önkéntesek különböző szocializációs és motivációs tevékenységeket, valamint mozgásprogramokat kínálnak, amiket jelenleg mintegy 15 hajléktalan vesz igénybe.

A szakember elmondta, ennek ötlete akkor körvonalazódott, amikor azt tapasztalták, hogy a hajléktalanok reggel elhagyják az éjszakai szállót, bevonulnak az udvaron lévő filagóriába, ahol órákig ülnek egymás mellett „magukba zuhanva” és nem szólnak egymáshoz. Az október óta megnyitott nappali foglalkoztató központban zajló programok eredményeként azt tapasztalják, hogy az emberek elkezdtek megnyílni, beszélgetni egymással, és ha a szakembereknek sikerül beazonosítani erősségeiket, azokra építve próbálnak rajtuk segíteni és motivációt adni a társadalomba való visszailleszkedéshez.

Próbálják önállóságra nevelni a hajléktalanokat

A sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló vezetője szerint vannak sikerélményeik is, hiszen az elmúlt években már 34 hajléktalant sikerült visszacsatolni a társadalomba, legutóbb novemberben 2 személyt sikerült elindítani az önállóság útján. Az érintettek egy részét – miután rendbe tették az életüket és leszoktak az italozásról – visszafogadta családja, mások munkahelyet találtak, albérletben laknak. Volt olyan idős ember is, akit öregotthonban helyeztek el.

A Máltai Szeretetszolgálat szakemberei követik sorsuk alakulását, hogy szükség esetén segíteni tudjanak. Minden esetben személyre szabottan keresik a megoldást, hogy be tudják azonosítani, mi az, ami hiányzik életükből és mi az, amiért elcsúsztak. Sajnálatos módon idén egy új jelenséggel szembesülnek, azzal, hogy a magas energiaárak miatt egyes sepsiszentgyörgyiek nem tudják fizetni lakásuk fűtésköltségeit vagy már gáz és villanyszolgáltatás nélkül maradtak, ezért végső elkeseredésükben az éjszakai menedékhelyre kérezkednek be.

Ételadományokra van szükség, de előre időzítve

Karácsony közeledtével megnő az emberek adakozó kedve és ilyenkor láthatóbbá válnak a segélyszervezetek programjai is, így társadalom érzékenyebbé válik a rászorulók problémáira. Tapasztalatok szerint ebben az időszakban az átlagnál többen keresik fel a segélyszervezeteket vagy a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó intézményeket, hogy felajánlják segítségüket a rászorulók számára.

Székely Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi hajléktalanoknak az ételadományok a legfontosabbak, ám nagyon fontos lenne, hogy ezt előre egyeztetett időpontban adják át. Általában családok, baráti társaságok, munkaközösségek ajánlanak fel meleg ebédet vagy vacsorát.

Azért fontos, hogy szándékukat elérő jelezzék a Máltai Szeretetszolgálatnak mert vannak napok, amikor más forrásokból oldják meg a hajléktalanok étkeztetését. Ha viszont egyszerre sok élelmiszer érkezik, fennáll a veszélye, hogy az fogyasztás előtt elromlik, magyarázta Székely Róbert, aki szerint az adományozási szándékot a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat Facebook-oldalán található elérhetőségeken lehet előre jelezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?