Hajdu Gábor: az EBESZ prioritása a biztonság és a kisebbségi jogok támogatása a tagállamokban

Hajdu Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet RMDSZ-es tagja nemzetközi megfigyelőként vesz részt a Bosznia-Hercegovinában sorra kerülő választásokon – tájékoztatott az RMDSZ közleménye.

„Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) prioritásként kezeli a demokrácia és a biztonság fenntartását a tagállamokban. Az ukrajnai konfliktus nyomán fokozódtak az erőfeszítések Bosznia-Hercegovina egységének és a regionális stabilitásnak fenntartása érdekében. Az EBESZ ugyanakkor prioritásként kezeli a kisebbségi jogok védelmét”– nyilatkozta Hajdu Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet RMDSZ-es tagja.

Kép forrása: rmdsz.ro

Bosznia-Hercegovina egy hárompárti rotatív rendszer vezetése alatt áll, amelyet a bosnyák, szerb és horvát etnikum képviselői alkotnak. „Rendkívül fontos, hogy a választások a demokratikus elvekkel összhangban történjenek, és a polgárok etnikai hovatartozásuktól függetlenül szavazhassanak. Az EBESZ-megfigyelők szerepe a választások felügyelete, bármilyen beavatkozás nélkül. A megfigyelési jelentéseket a választás után az EBESZ szakértői elemzik“ – hangsúlyozta Hajdu Gábor.

Bosznia-Hercegovina az EBESZ 57 tagállama közé tartozik. Az RMDSZ parlamenti képviselője nemzetközi megfigyelőként vesz részt a Bosznia-Hercegovinában sorra kerülő választásokon Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt szenátorával együtt. A választásokra vasárnap, október másodikán kerül sor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?