Győzött a többség akarata: visszavonták a fogorvosok kompetenciáit korlátozó határozatokat

A Romániai Fogorvosok Kollégiumának vezetőségi tanácsa visszavonta azt a korábban kiadott két határozatát, amellyel szabályozta, tulajdonképpen korlátozta az általános fogászatra szakosodott fogorvosok, valamint a fog- és szájsebészetre szakosodott fogorvosok kompetenciáit.

Győzött a többség akarata, működött a demokrácia, összegezte a Maszol megkeresésére a történteket Antalka Huba, a háromszéki fogorvosi kamara elnöke.

Győzött a józan ész, fogorvosok ezentúl elvégezhetik az eddig megszokott beavatkozásokat, anélkül hogy további vizsgákat kellene letegyenek, fogalmazott Magyar Lóránd, RMDSZ képviselő.

Illusztráció: Pexels

Amint arról beszámoltunk, hatalmas felháborodást keltettek fogorvosok körében a saját szakmai szervezetük két határozata, melyekkel alapvető, rutin-beavatkozásoktól tiltották el őket. Online petíció is indult, amelyben több ezer aláíró követelte a június 21-én a Hivatalos Közlönyben megjelent határozatok visszavonását, sőt a fogorvosok Bukarestben az utcára vonultak, hogy nyomatékosítsák kérésüket. A fogorvosok mellett az egészségügyi minisztérium, Országos Egészségbiztosító Pénztár, több politikus, köztük Magyar Lóránd RMDSZ képviselő is szót emelt.

A Fogorvosok Munkaadói Szövetsége szerint több mint 15 000 szakorvos már nem gyakorolhatta a szakmáját úgy, mint a két határozat elfogadása előtt, és nem végezhetett többé bizonyos műtéteket és kezeléseket.

Antalka Huba kifejtette, a kompetenciákat szűkítő határozatokat visszavonták, azt szerették volna, ha a Romániai Fogorvosi Kollégium vezetőségének ősszel esedékes választása is napirendre kerül, és garanciákat kapnak arra vonatkozóan, hogy a folyamat átlátható lesz. Az egészségügyi minisztérium ugyan szavatolta, hogy megfigyelőket küld a választásokra, a szavazatszámlálást is követik, ám a fogorvosok többsége akkor lenne maradéktalanul nyugodt, ha független megfigyelők, a sajtó képviselői is jelen lehetnének, amit a még érvényben levő szabályzat nem tesz lehetővé.

Egy országos szakmai szervezet választásain természetes kellene legyen a független megfigyelők jelenléte, szögezte le Antalka Huba. Hozzátette, ezúttal megvédték a jogaikat, ám a továbbiakban is résen kell lenniük, hogy a következőkben se fordulhasson elő, hogy szűkítik a kompetenciáikat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?