banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Gyászinduló kíséretében vonták le a községházáról a magyar zászlót Gyergyóremetén

Vasárnap délben zászlólevonásra hívta a gyergyóremetei polgármesteri hivatala község lakóit. A Hargita megyei községet a Bukaresti Ítélőtábla kötelezte a magyar, a székely és a község lobogójának eltávolítására. A helybéliek gyertyagyújtás és közös imádság elmondása mellett tettek eleget az ítéletben előírt kötelezettségnek.

Másfél éves pereskedés végére tett pontot a Bukaresti Ítélőtábla 1646/2020-as számú, október elsején megszületett ítélete, amelynek értelmében a község vezetése köteles eltávolítani a községháza előtt álló öt zászló közül hármat: a magyar-, a székely lobogókat, illetve a község zászlóját.

A zászlók miatt a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) jelentette fel a községet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A székelyföldi önkormányzatok ellen hasonló perek tömegét kezdeményező civil szervezet a zászlókon túl a községháza magyar nyelvű felirata, a Képes Vagyok című önkormányzati lap, valamint a község honlapja kapcsán is feljelentést tett – mondta el a Maszol érdeklődésére Laczkó-Albert Elemér polgármester.

Az elöljáró elmondta: az ítélet, amelyet január 7-én kaptak meg, nem érte meglepetésként. „Végigmentünk minden fellebbezési lehetőségen, így nem maradt más hátra, mint az, hogy eleget tegyünk az ítéletnek. A döntést nem szeretném kommentálni. Hasonló megtörtént előttünk számos önkormányzattal. Ha nem sikerül jogi garanciákat lefektetni, még nagyon sokan következhetnek. Ma egy egyesület, holnap kettő és ki tudja, hányan vegzálhatják azt, amit mi úgy gondoljuk, hogy nemzetiségi jogok. Bízom benne, hogy az RDMSZ-nek sikerül ebben előre lépni központilag jogi szinten" – fogalmazott a község vezetője.Fotó: Gyergyó TV Facebook-oldala

A zászlókat vasárnap délben a község lakóinak jelenlétében vonták le, akik gyertyákkal a kezükben, imádkozva, a gyászinduló hangjainak kíséretében vettek részt az eseményen. Laczkó-Albert Elemér kiemelte: a zászlók a községháza átadásától, 15 éven át loboghattak helyükön.

„Nem szerettük volna úgy eltávolítani, mintha nem történt volna semmi. Igenis történt. Ezeket közösségileg avattuk fel. A sorban ott van elöl a román zászló, hiszen bennünk van az ország tisztelete. Az, hogy a három zászlót le kellett venni, semmiképpen nem ünnepség formájában, hanem a nyilvánosságnak szánva, összefacsarodott szívvel és keserűen tettük meg” – mondta el az esemény kapcsán a polgármester. Hozzátette: sokan és meglepően sok fiatal vett részt a vasárnapi zászlólevonáson.

Laczkó-Albert Elemér fontosnak tartotta megjegyezni: az eseményt nem "szájtépésnek" szánta, községvezetőként nem  hisz a látszatpolitizálásban, a pragmatikus, gyakorlatias politizálás híve, amely során a fejlesztések mellett a jogi garanciákat is el kell érni közösségi szinten, maximálisan tiszteletben tartva mindenki érzékenységét.Fotó: Gyergyóremete község Facebook-oldala | Balázs László

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?