Gheorghiţă: kevésbé fogékonyak az omikron-fertőzésre azok, akik megkapták a harmadik oltást is

Feleakkora az omikron-fertőzésre való fogékonysága annak, aki megkapta a koronavírus elleni oltás emlékeztető (booster) dózisát is - jelentette ki szerdán Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Gheorghiţă azt mondta, a jelenlegi tapasztalatok szerint a betegségen már átesett embereknél öt-tízszer nagyobb az újrafertőződés kockázata az omikron-variánssal, mint a deltával, tehát az omikron-variáns „meglehetősen elkerüli az immunválaszt”.Fotó: gov.ro

Azok az emberek, akik átestek a betegségen, és be is vannak oltva, nagyon magas védettségi szinttel rendelkeznek, így a katonaorvos azt javasolja, hogy azok is vegyék fel az oltást, akik már átestek a Covid-19-en.

Az omikron vírusváltozatnak a fertőzőképessége legalább háromszor-négyszer nagyobb, mint a delta-változaté, ami sokkal nagyobb esetszámot von maga után. „Ha néhány nap alatt négyszeresére emelkedett az esetek száma, az nagy valószínűséggel az omikron-variáns közösségi terjedésének fokozódását jelzi Romániában is” - mondta Gheorghiţă.

Az oltáskampány parancsnoka szerint minden adat arra utal, hogy az omikron-esetek száma körülbelül két-három nap alatt megduplázódik, mivel a lappangási idő rövidebb. Ugyanakkor az emlékeztető (booster) oltással is rendelkező személyeknek feleakkora az omikron-fertőzésre való fogékonyságuk, mint azoknak, akik csak egy adagot kaptak meg az oltásból - nyomatékosította Valeriu Gheorghiţă.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?