Futóverseny Sepsiszentgyörgy ikonikus épületeiben

A sport és a kultúra nem külön terület, lehet átjárás közöttük. Ezt bizonyítják be Sepsiszentgyörgyön egy eredeti futóverseny keretében. A Sepsi Inst. Run nevű versenybe benevezők feladata, hogy 5 vagy 10 kilométeres távot teljesítve átfussanak a város ikonikus épületein, amelyek művelődési intézményeknek adnak otthont.

Sepsiszentgyörgyön egyre aktívabbak azok a csoportok, amelyek közösségbe szervezik a futókat. Múlt hétvégén a stadionban 180 személy részvételével zajlott a Fitness Tribe által szervezett Nagy Mozgáskihívás, amelynek során 24 óra alatt 3300 kilométert szaladtak le. A következő eseményre június 21-én, pénteken kerül sor. Első alkalommal szerveznek olyan futóversenyt, amelyen a résztvevők különböző intézményekben és a város ikonikus épületein keresztül átfutva érhetnek célba.

A református Vártemplom udvarán tartott sajtótájékoztatón Bagoly Melinda rendezvényszervező elmondta a Futottál ma? Kezdeményezés csapatát a futás iránti szeretet és szenvedély hozta össze. Az általuk működtetett Facebook-csoport célja, hogy közös felületet biztosítson a város futóinak és leendő sportkedvelőinek. „A sportnak jellem- és közösségformáló ereje van. A június 21-ei futóverseny az első közös rendezvényünk lesz, bízunk benne, hogy erősíteni tudjuk ezt a köteléket” – mondta Bagoly Melinda.

Fotók: Vargyasi Levente

Kiss Krisztina, a hat éve működő Fitness Tribe egyesület tagja elmondta, az első alkalommal szervezett Sepsi Inst. Run verseny június 21-én, pénteken 18:00 órakor indul a főtéri kőszínpadtól. Az útvonal során először az egykori Dohánygyár épületét érintik, majd a Székely Nemzeti Múzeumot, áthaladva a parkon eljutnak a Bod Péter Megyei Könyvtárhoz, onnan a Kónya Ádám Művelődési Házon keresztül a Vártemplomig futnak. Onnan következik a Székelyföldi Vadászati Múzeum épülete, a polgármesteri hivatal, a Tamási Áron Színház, a cél pedig a főtéren lesz.

Egy kör megtételével a versenyzők az öt kilométeres távot teljesítik. Akik a tíz kilométeres távra neveznek be azoknak két kört kell megtenniük. „Természetesen sétálni is lehet, a versenyzők lassú, kényelmes tempóban is megtehetik a távokat” – ismertette a részleteket Kiss Krisztina. Elmondta, hogy a különböző helyszíneken a fotósok mellett számos meglepetés várja a versenyzőket. Az egykori dohánygyárban különböző ipari hangokat hallhatnak, a múzeumban dobhangokkal, a színházban pedig fényjátékkal buzdítják a versenyzőket, így hatva több érzékszervre.

Józsa Tihamér futóedző elmondta: nevezni június 19-ig lehet ide kattintva. A nevezés 18 éven felülieknek 70 lejbe kerül, a 12 és 18 év közöttieknek pedig ingyenes. A résztvevők rajtcsomagban, különböző díjakban, közös étkezésben és különböző meglepetésekben részesülnek majd. „A verseny nyolc helyszínt érint, egy könnyen szaladható útvonal. Fontos kiemelni, hogy minden intézményben szívesen és nyitott ajtókkal fogadták az ötletet és a kezdeményezést, ezúttal is köszönjük nekik” – mondta Józsa Tihamér.

„Nem igaz, hogy a sport és a kultúra teljesen két külön terület, és ez remek alkalom lesz, hogy bebizonyítsuk. Bízunk benne, hogy a sportkedvelők, akik részt vesznek ezen a versenyen, majd a jövőben a családtagjaikkal is visszalátogatnak a város szép, ikonikus épületeibe és a kulturális intézményekbe” – mondta Vargha Fruzsina Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?