Florin Cîţu: július elsejétől újabb lazításokra lehet számítani

A koronavírus-járvány ugyan még nem ért véget, de eljött az ideje annak, hogy ismét lehessen esküvőket, keresztelőket és más rendezvényeket tartani – jelentette ki csütörtök este Florin Cîţu miniszterelnök, aki szerint július elsejétől újabb lazításokról tárgyalnak majd.

A B1TV műsorában Florin Cîţu rámutatott, a május 15-én beígérteknek megfelelően a kormány lazító intézkedéseket vezet be június elsejétől, és – a járványadatok függvényében – egy hónapra rá, majd augusztus elsejétől ismét lazítanak a korlátozó intézkedéseken.

„Az egy éve halogatott magánrendezvényeket már mindenki nagyon várta. Itt az ideje, hogy az emberek ismét örülhessenek az esküvőknek, keresztelőknek" – fogalmazott, utalva arra az intézkedésre, miszerint ismét engedélyezik ilyen események szervezését, zárt térben legtöbb 50, kültéren legtöbb 70 személy részvételével (vagy nagyobb létszámmal, ha minden résztvevő be van oltva koronavírus ellen).

Meglátása szerint a beoltottak által élvezett előnyök nem tekinthetők privilégiumoknak. „Ez a normalitás. Ezek nem kiváltságok, nincs ebben semmi különleges, így éltünk a járvány előtt" – nyomatékosította. Úgy véli, az, hogy 50 százalékos kapacitással kinyithatnak a bárok, klubok és diszkók, de csak beoltott személyeket engedhetnek be, szintén nem kiváltság, hanem „bátorítás". „Én így látom a dolgokat. Arra biztatjuk az embereket, hogy oltassák be magukat, hogy mielőbb térhessünk vissza a normalitáshoz" – tette hozzá a kormányfő.

Florin Cîţu rámutatott, szakemberek szerint „szinte nulla" annak a kockázata, hogy a beoltottak átadják egymásnak a vírust, ha viszont olyanok is vannak közöttük nagyobb számban, akik nincsenek beoltva, jobban terjed a kórokozó. „Ezt mondják a szakemberek, és én hallgatok rájuk" - hangsúlyozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormányfő ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy augusztusban, szeptemberben nagyobb koncerteket is lehet majd szervezni, ehhez azonban arra van szükség – tette hozzá –, hogy minél többen beoltassák magukat.

(Nyitóképen: Florin Cîţu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?