Felújítják a szilágynagyfalui Bánffy-kastélyt

Régi vágya teljesül a szilágynagyfalui közösségnek: végre ismét régi fényében tündökölhet a jelenleg rendkívül rossz állapotban lévő Bánffy-kastély, a héten ugyanis megszületett a döntés, hogy a Hívogató Románia elnevezésű örökségvédelmi projekt keretében még idén elkezdik a községközpontban lévő épület teljes felújítását.

„Nagy öröm számunkra, hogy Hegedüs Csilla, az európai beruházásokkal foglalkozó minisztérium RMDSZ-es államtitkárának segítségével a szilágynagyfalui református egyház támogatást kapott a tulajdonában lévő kastély felújításához. Épített örökségeink az elmúlt évtizedekben nagyon nagy károkat szenvedtek, hiszen, ha csak a csákigorbói kastélyra gondolunk, melyet veszni hagytak és elhurcoltak, vagy épp az elég siralmas állapotban lévő zsibói Wesselényi-kastélyra, melynek tulajdonjoga a mai napig tisztázatlan, akkor el kell mondanunk, hogy ezúttal egy olyan értéket sikerül megmenteni, amely a mi kultúránk, a mi múltunk része, az egész megye büszkesége” – nyilatkozta Seres Dénes, Szilágy megye RMDSZ-es parlamenti képviselője.

A szilágysági magyar közösség kiáll a múltja, az értékei mellett, és ennek a generációnak az a feladata, hogy ezeket megőrizze és megtartsa a jövő nemzedéknek is – tette hozzá a honatya, aki szerint a váralmási és a szilágysomlyói Báthory-vár ügyét is támogatják, mert a szervezet kormányzati szerepvállalása által olyan eredményeket lehet elérni, felmutatni, amelyre eddig nem, vagy csak kevés lehetőség volt.

A szilágynagyfalui Bánffy-kastély

A Bánffy család a 14. században telepedett le Szilágynagyfaluban, és tagjai ötszáz éven át voltak a település patrónusai. A jelenlegi kastély helyén korábban egy reneszánsz udvarház állt, majd az idők során többszöri átalakításon és felújításon esett át.Ráfér a tatarozás | A szerző felvétele

A mostani Bánffy Albert-féle kastély a 19. század elején épült. 1936-ban a Bánffy család elköltözött Szilágynagyfaluból, a kastélyt pedig a református egyház vásárolta meg. Az államosítás után szülőotthonként, kórházként és végül fogyatékos gyermekek iskolájaként működött.

Szőnyi Levente helyi református lelkész elmondta: 2008-ban sikerült az épületet a református egyháznak visszaigényelnie, és azóta próbálkoznak a felújításhoz szükséges forrásokat megtalálni.

Új rendeltetése lesz a kastélynak

„Az elnyert 1,4 millió eurónyi összegből sikerül teljesen felújítanunk az épületet, és olyan kulturális és turisztikai célra fordítanunk, amely az egész település javára és fejlődésére lesz. Szeretnénk állandó kiállítást berendezni a Bánffy család életéről, az Arany család életéről, a szilágynagyfalui és Berettyó-menti települések néphagyományának örökségéről, borászati kiállítást, illetve időszakos tárlatokat tartani” –nyilatkozta Szőnyi Levente lelkész.

Az emeleten levő nagyteremben konferenciákat, képzéseket szerveznek majd. A korábbi partnerkapcsolatot szeretnénk megújítani a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel és a Partiumi Keresztény Egyetemmel, hogy lehetőséget biztosítsanak diákjaiknak a szakmai képzések lebonyolításában. „A helyi közösségnek szeretnénk kulturális otthont biztosítani és a turistáknak szeretnénk Szilágynagyfalu gazdag örökségét bemutatni” – folytatta a lelkipásztor, aki hozzátette: hálásak az RMDSZ-nek, mert a támogatásával sikerült egykor visszakapni az épületet, most pedig elnyerni a felújítási támogatást, továbbá Emődi Tamás és Makay Dorottya szakembereknek a tervek elkészítéséért, valamint Pósa Tibor projektmenedzsernek.

Ha van összefogás, akkor elérhető a jó cél

2021-ben az RMDSZ-kongresszuson jelenlévő szilágynagyfalui alpolgármester, Fórizs László a rossz állapotban lévő kastély ügyében kért segítséget Hegedüs Csilla államtitkártól, aki még az év decemberében ellátogatott Szilágynagyfaluba, hogy a lelkésszel és az alpolgármesterrel megoldást találjanak a kastély helyzetére. Azt ajánlotta, készítsék el a megvalósíthatósági tanulmányokat, egyeztessenek a rendeltetésről, és mint mondta, ha van egy jó cél, ha van mögötte összefogás, akkor remélhetőleg a felújításhoz szükséges összeget is sikerül megpályázni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mindez pedig a héten megvalósult – jelentette Fórizs László alpolgármester, hozzátéve, ha a jövőben is közösen dolgoznak a község fejlesztéséért, a közösség fejlődéséért, akkor még sikeresebbek lesznek a jövőben.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg