Felmérés: hat százalékon áll az RMDSZ, a második helyen végezhet az AUR

Tovább emelkedett az RMDSZ által beterjesztett európai parlamenti jelöltlista támogatottsága az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, kedden ismertetett felmérése szerint, miután áprilisban ugyanez a cég először jósolt az ötszázalékos választási küszöböt meghaladó eredményt a magyar érdekképviseletnek.

A News.ro hírportál által megrendelt, május 20-25. között telefonos módszerrel végzett felmérés szerint a pártpreferenciájukat megjelölő válaszadók 6 százaléka jelezte azt, hogy a két kisebb magyar párt jelöltjeivel kiegészült - „magyar összefogás" listájára adná voksát az EP-választáson. Arányukat áprilisban 5,1, márciusban pedig 3,9 százalékon mérte az INSCOP.

A két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a - néppárti tagsággal rendelkező - Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelöltlistája kaphatja a legtöbb szavazatot, a voksok 43,7 százalékát, a második helyen pedig a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) végezhet 17,5 százalékkal. A Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) esélyes még EP-mandátumra a voksok 14,1 százalékával, de viszonylag közel áll a bejutási küszöbhöz a parlamenti botrányairól elhíresült, AUR-ból kizárt Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja, amelyet az INSCOP májusban 4,4 százalékon mért.

Emelkedett az RMDSZ támogatottsága Fotó: Kelemen Hunor Facebook oldala

Az MTI  által idézett felmérés szerint részvételi rekordra lehet számítani Romániában az EP-választáson: a mostani mérésnél már 62,9 százalékra emelkedett azok aránya akik biztosra ígérték részvételüket az áprilisi 59,2 százalékhoz képest. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

Az INSCOP egy másik adatsort is közzétett azoknak a válaszadóknak a pártpreferenciája alapján, akik biztosra ígérték részvételüket az EP-választáson. Ezeknek a válaszoknak az alapján a PSD-PNL közös lista valamivel jobb, 44,3 százalékos eredményre számíthat, a jobboldali ADU listája végezhet a második helyen 16,8 százalékkal, az AUR lenne a harmadik 14,1 százalékkal, az RMDSZ pedig két tizedponttal kisebb, 5,8 százalékos eredményre számíthat. Az SOS Romániának viszont - a felmérés készítőinek következtetése szerint - több elkötelezett választója van, ugyanis a részvételt biztosra ígérő pártválasztók körében a választási küszöböt jobban megközelítő, 4,7 százalékos eredményre számíthat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?