Felmérés: harmadik az AUR, öt százalékon az RMDSZ

A román állampolgárok 53 százaléka egyetért az európai parlamenti és az önkormányzati választások összevonásával - derül ki az Avangarde szerdán ismertetett közvélemény-kutatásából, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megrendelésére készítettek.

Az Agerpres által ismertetett eredmények szerint a megkérdezettek 35 százaléka azt válaszolta, hogy nem ért egyet a két választás összevonásával, 12 százalék pedig nem nyilvánított véleményt erről. Ugyanakkor a válaszadók 66 százaléka gondolja úgy, hogy a parlamenti választások után felálló új kormányt a közösen abszolút többséget és ezáltal politikai stabilitást biztosító pártoknak kell megalakítaniuk. A megkérdezettek 23 százaléka nem ért egyet ezzel, 13 százalék nem tudott véleményt nyilvánítani.

A PSD toronymagasan vezet Fotó: Agerpres

Ha jövő vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat, a válaszadók 31 százaléka a PSD-re, 20 százaléka a PNL-re szavazna. A megkérdezettek 18 százaléka a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), 15 százalék az Egyesült Jobboldal Szövetségre (USR+PMP+Jobboldal Ereje), 8 százalék az SOS Romániára, 5 százalék az RMDSZ-re, 2 százalék a REPER-re, 1 százalék más pártra adná a voksát. Az Avantgarde közvélemény-kutatása február 19-én és 20-án készült 950 személy telefonos megkérdezésével. A hibaküszöb 3,1 százalék. 

A CURS felmérése szerint a megkérdezettek ötven százaléka jó vagy nagyon jó megoldásnak tartja a választások összevonását. Ami a pártok népszerűségét illeti, ha most vasárnap rendeznék az európai parlamenti választásokat, a PSD 31 százalékkal nyerné a megmérettetést. A PSD-t a PNL és az AUR követné, mindkét formáció húsz százaléknyi szavazatot kapna.  Az RMDSZ itt 4 százalékon áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?