Felmérés: Mircea Geoană az esélyese a jövő évi elnökválasztásnak

Egy szerdán közzétett közvéleménykutatás eredménye szerint Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese a legfőbb esélyese a 2024-es romániai elnökválasztásnak – írja a Digi24.ro.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi (2008-as) államfőjelöltje jelen állás szerint mindenképpen bejutna a második fordulóba, és meg is nyerné azt, míg a PSD jelenlegi elnöke, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök abban az esetbe győzhetne, ha valami oknál fogva Nicolae Ciucă mostani kormányfővel vagy a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökével, George Simionnal jutna be a második fordulóba.

Ha Geoană nem vállalja a jelöltséget, de elindul a választásokon Laura Codruța Kövesi európai főügyész, akkor a mostani népszerűségi mutató szerint ő nyerne Ciolacuval szemben.Mircea Geoană egyszer már majdnem elnök lett | Fotó: a NATO-főtitkárhelyettes Facebook-oldala

Az Atlas Intel brazil közvéleménykutató vállalat január 27. és 30. között készítette el a felmérését kétezer személy megkérdezésével, kétszázalékos hibahatárral. Az eredmény azt mutatja, hogy a válaszadók népszerűségi listáján Mircea Geoană vezet 14 százalékkal, őt követi Kövesi 9,6 százalékkal, majd George Simion (8,5 százalék), Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és Emil Boc nemzeti liberális párti (PNL) kolozsvári polgármester következik 8–8 százalékkal.

Ha most tartanák az elnökválasztást, és a PSD jelöltje Geoană lenne, a voksok 28,5 százalékát kapná meg az első fordulóban, míg Kövesi 20,7 százalékot, Simion 13,4 százalékot, a PNL-s miniszterelnök, Nicolae Ciucă pedig csak a hatodik lenn 6,2 százalékkal. Abban az esetben, ha a PSD Marcel Ciolacut indítaná az államfői tisztségért, Kövesi nyerné az első fordulót a maga 20,7 százalékával, Ciolacu lenne a második 17,5 százalékkal, Ciucă feljönne a negyedik helyre (10,4 százalékkal), de még mindig megelőzné Simion (14 százalék).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A harmadik forgatókönyv arra vonatkozik, hogy ha Ciolacu a PSD jelöltjeként, Geoană pedig függetlenként szállna harcba: ekkor Kövesi nyerné meg az első fordulót a NATO-tisztségviselő előtt, de a második körben Geoanára szavaznának többen.

Ha most tartanák a parlamenti választásokat, a szavazók többsége (24,8 százaléka) a PSD-re, a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb pártjára adná a voksát. Aggasztó viszont, hogy a második helyen a szélsőségesen nacionalista AUR áll, méghozzá a 2020-as 9 százalékos eredményének majdnem duplájával (17,9 százalék). Alig egy százalékkal marad el tőle a koalíció második legnagyobb pártja, a PNL (17,2), ezt követi az ellenzéki USR (12,4), a kormányban résztvevő RMDSZ (6,4), és átlépné az 5 százalékos bejutási küszöböt a Traian Băsescu exállamfő nevével fémjelzett Népi Mozgalom Pártja (PMP – 5,9 százalék).

A második ciklusát töltő, a PNL által támogatott Klaus Iohannis államfő az alkotmány értelmében nem indulhat egy újabb elnöki mandátumért.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg