„Felmelegítették” Nagyváradon a termálkert-projektet

Több mint 165 millió lejbe kerülne és két évet venne igénybe a kivitelezése annak a termálkertnek, amelyet a nagyvárad-őssi strand helyére tervez a hegyi önkormányzat.

A termálkert látványterveit három évvel ezelőtt mutatták be

A csütörtöki tanácsülésen előterjesztett projekt nem újkeletű, három évvel ezelőtt már a látványtereket is bemutattak az olasz Ischia szigetén található Poszeidón Termálkert által ihletett átalakításhoz. Akkor 20 millió euróra becsülték a beruházás költségeit. Az új megvalósíthatósági tanulmányban előirányzott több mint 33 millió eurós összegből hat új épületet húznának fel a jelenlegi strand területén. A beltéri medence mellett öt szabadtéri medence is szerepel a tervek között.

A tanácsülésen előterjesztett jelentés emlékeztet arra, hogy a nagyvárad-őssi strand leromlott állapotban van, emiatt is gondoltak annak átépítésére. Ugyanakkor továbbra is kitartanak azon elképzelés mellett, amely szerint a strand területének egyharmadát megőriznék klasszikus fürdőként, a termálkertet a telek déli oldalán alakítanák ki. Hangsúlyozták, hogy a lehetőségekhez mérten megőriznék a már meglévő növényzetet. Kétszázhúsz fát viszont átköltöztetnének, a kivágott növények helyére pedig a hatályon lévő szabályoknak megfelelően újakat ültetnek majd. Ezek elsősorban a termálvizes élőhelyekre jellemző növények lesznek. A projektben természetesen szerepel parkolók és vendéglátóegységek kialakítása is, ugyanakkor spa és gyógykezelésekre alkalmas helyiségek is lesznek.

A nagy horderejű beruházások sorában a csütörtöki tanácsülésen szavaztak az új labdarúgó-stadion módosított gazdasági mutatóiról is. A nagyváradon tervezett sportkomplexum részeként a már korábban bejelentett, és a fejlesztési minisztérium által támogatott létesítmény összeértékét több mint 461 millió lejre, azaz nagyjából 93 millió euróra becsülik. A nagyjából 16 ezer férőhelyes stadion multifunkcionális céllal épül, így nem csak labdarúgó-mérkőzéseket, hanem koncerteket és fesztiválokat is rendeznének ott.  

A helyi önkormányzat arról is döntött, hogy jövő tavasszal elkezdik a Nagyvásártér (December 1 park) felújítását is, amelyre 42 millió lejt költenek majd. A belvárosi park felújítása során zenélő szökőkutat alakítanak ki, a játszótér pedig megmarad az eredeti helyén. A megyeszékhely parkfelújítási projektjei közül, mint ismeretes, idén nyáron kezdik el a Petőfi-park átalakítását, ugyanakkor még hátra van a Rhédey-kert (Bălcescu park) korszerűsítése, amely megtervezéséhez történelmi tanulmányt rendeltek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?