banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Elkezdik az ország egyik legrégebbi függőhídjának a felújítását

Felújítják az ország egyik legrégebbi függőhídját, a Nagyvárad belvárosában lévő Garasos-hidat. A Sebes-Körös fölötti gyalogosátkelőt április 3-án zárják le három hónapra, amely idő alatt többek között tatarozzák a tartószerkezetét, restaurálják a korlátját és korszerűsítik a kivilágítását.

A Garasos híd felújításának látványterve | Fotó: Nagyvárad Polgármesteri Hivatala

A híd a Deák Ferenc (Gojdu) sétányt köti össze az Ezredévi Emléktérrel (Piața Libertății), felújítását már 2020-ban jóváhagyták, de a közbeszerzési eljárást csak tavaly tavasszal írták ki. A beruházással szeretnék a város gyalogos útvonalait európai színvonalra emelni – írták a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében.

A több mint 150 éves múltra visszatekintő átkelő eredetileg faszerkezetű volt, nevét pedig onnan kapta, hogy fizetni kellett a használatáért. 1910-ben fémhidat építettek a helyére, majd 1974-ben alakították ki ott a jelenlegi függőhidat, megőrizve a korábbi fémelemeket. Azokra az elmúlt években párizsi mintára úgynevezett szerelemlakatokat helyeztek el a fiatalok. A város román lakossága által az Értelmiségiek hídjaként (Podul Intelectualilor) ismert átkelő az ajánlott idegenforgalmi látványosságok közé tartozik.

Nagyvárad belvárosában jelenleg több felújítási munkálat is zajlik, ugyanakkor folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések a metropolisz-övezetben is. Négysávosra szélesítik a Nagyváradot Nagyürögddel (Nojorid) és a Nagyváradot Biharral (Biharia) összekötő főútszakaszokat, ugyanakkor Florin Birta polgármester szerdai bejelentése szerint a Bihar Megyei Tanáccsal partnerségben összesen 22 kilométernyi aszfaltsávot terveznek kiépíteni az elkövetkező öt év során a megyeszékhely vonzáskörzetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?