banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Fejér Szilárd kémikus-kutató: „Van néhány hónap nyugtunk a következő hullámig”

Most kellene felpörgetni az oltási kampányt, hogy megfelelő védettséggel tudjuk kezelni ősszel az indiai variánst – vélekedett Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató, aki szerint kijelenthetjük, hogy Romániában vége van a járvány harmadik hullámának.

A szakértő emlékeztetett, bár korábban arra számított, hogy a személyes jelenléttel zajló oktatás újrakezdése befolyással lesz a járvány alakulására, az iskolák megnyitása nem vonta maga után az esetszámok növekedését. „Elmondhatjuk, hogy vége van a harmadik hullámnak, és remélhetőleg van néhány hónap nyugtunk a következőig” – írta pénteken közösségimédia-oldalán.

Fejér Szilárd úgy látja, ősszel az indiai variáns lesz a legelterjedtebb vírusmutáció az országban. Kiemelte, ez 50 százalékkal jobban terjed, mint a brit variáns, ami pedig a tavalyi „klasszikus” variánsoknál szintén 50 százalékkal jobban terjedt. Egyelőre Romániában a brit variáns dominál.

„Angliában neves szakértők már kongatják a vészharangot, hogy a gyerekek körében is nagyobb a fertőzőképessége, így a tünetes fertőzés esélye is, ha az indiai variáns terjed” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: meggyőződése, hogy ahhoz, hogy ősszel az indiai variáns ne okozzon gondot az iskolákban, nyáron minél több gyermeket be kellene oltani.

Az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan a napokban engedélyezi a Pfizer/BioNTech oltóanyagának használatát a 12-16 éves korosztály körében, és a szakértő reméli, hogy őszig arról is információink lesznek, hogy az ennél is fiatalabb gyerekek esetében mennyire biztonságos a vakcina.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?