banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fechet: három év múlva olajozottan működhet a betétdíjas rendszer

A betétdíjas visszaváltási rendszer az elindítása utáni harmadik évben fog megfelelően olajozottan működni, amikor az újrahasznosítható csomagolások visszaváltási aránya eléri a 90-95 százalékos nyugat-európai szintet – jelentette ki egy keddi szakmai rendezvényen a környezetvédelmi miniszter.

Mircea Fechet emlékeztetett arra, hogy a rendszer működtetésével megbízott RetuRO vállalatnak nemcsak a visszaváltott fém-, üveg- és műanyag csomagolások időközönkénti begyűjtése a kötelessége, kezelési díjat is kell fizetnie a kiskereskedőknek, mert a csomagolások tárolása, mozgatása, őrzése számukra többletköltségekkel jár.

Illusztráció: RMDSZ

A miniszter elmondta, a hazai kiskereskedők tudják, hogy november 30-tól beindul Romániában a visszaváltási rendszer, és pénzügyi erőfeszítésekkel járt számukra a felkészülés, amiért köszönettel tartozik nekik. Megjegyezte: a rendszer működtetéséhez „nagyon sok pénzre” van szükség, amit a magánvállalatoknak kell előteremteniük, a termelőktől a kiskereskedőkig. „Kell hozzá a polgároknak az az erőfeszítése is, hogy visszaváltsák azt a több mint hétmilliárd csomagolást, amelyik évente a romániai piacra kerül” – jelentette ki.

Mircea Fechet kedden részt vett egy bukaresti hipermarketben a betétdíjas visszaváltási rendszer tesztelésén.

A rendszer lényege, hogy a romániai vásárlók 50 bani garanciát fizetnek november 30-tól az üzletekben a palackozott italokért (víz, üdítő, sör, bor, szeszesitalok). Ezt az összeget a kasszabon felmutatása nélkül is visszakapják, ha az italok csomagolását visszaváltják a kiskereskedőknél.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?