FRISSÍTVE - Elutasította a parlament a Cîţu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt

FRISSÍTVE: Elutasította a parlament „A zátonyra futott Románia. A Cîţu-kormány 'fantasztikus' rekordja” című bizalmatlansági indítványt, amelyet a Szociáldemokrata Párt nyújtott be a kormány ellen.

Fotó: AgerpresA titkos, golyós szavazáson 202 törvényhozó adta le voksát, közülük 201-en a bizalmatlansági indítvány mellett szavaztak, egy személy ellene. Ahhoz, hogy az indítvány célba érjen, 234 támogató szavazatra lett volna szükség, vagyis a törvényhozók számának fele plusz egyre.

Orban: a koalíció egyetlen tagja sem szavazott igennel 

A kormánykoalíciót alkotó pártok egyetlen törvényhozója sem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt - nyilatkozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban. A PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány elbukása után Orban azt mondta: az indítványt első perctől kezdve egy „szappanbuboréknak” nevezte, amely most kipukkadt.

„A koalíció folytatja a kormányzást, és megvalósítjuk a kormányprogramot, amelyet vállaltunk a parlament és a román nép előtt. A PNL elnökeként javasoltam, és jóváhagyták, hogy a koalíció képviselői jelen legyenek, de ne szavazzanak, és döntésünknek megfelelően a koalíció egyetlen képviselője sem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt” – mondta Orban.

Cîţu: „nem fognak megszabadulni tőlem”

A bizalmatlansági indítvány vitáján Florin Cîţu miniszterelenök azt mondta, hogy a PSD „a legnagyobb ellenséget látja benne”, de „nem fognak megszabadulni tőle”. Cîţu felidézte, hogy a PSD két egyszerű indítványt is benyújtott ellene – amikor még az Orban-kormány pénzügyminisztere volt –, egyet 2019 decemberében, a másodikat 2020 májusában. Ezenkívül több ízben is a parlament elé citálták a kormány órája vagy a miniszterelnök órája meghallgatás keretében.

„A szociáldemokraták a legnagyobb ellenséget látják bennem, egy fenyegetést. A mai bizalmatlansági indítvány is erre utal. Miért? Mert én vagyok az egyetlen, aki rendszeresen és határozottan elutasítottam mindennemű együttműködést a PSD-vel. Minden román állampolgárnak tudnia kell, hogy soha nem fogok kompromisszumot kötni, főleg akkor nem, amikor a PSD-ről van szó” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a PSD „nem fog tőle megszabadulni”.

Cîţu úgy vélekedett, a bizalmatlansági indítvány az a hivatalos dokumentum, amely szentesíti a PSD és az szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) közötti szövetséget. „Mi köti össze őket? Gyűlölet mindennel szemben, ami modern, gyűlölet a magántulajdonnal, a vállalkozókkal és befektetőkkel, az egyéni szabadsággal, a jogállamisággal szemben. Pontosan a mi ellentétünk. A PSD–AUR indítvány elbukik. Mi jót akarunk, a PSD és az AUR rosszat akar, mi fejlődést akarunk, a PSD és az AUR visszafejlődést akar, de van egy népi mondás, ami tökéletesen illik rájuk: zsák a foltját megtalálja" – fogalmazott a miniszterelnök.Florin Cîţu a „vádbeszédet” hallgatva a parlamentben | Fotó: Agerpres

Florin Cîţu hozzátette, a kormány az akadályok ellenére is végre fogja hajtani a reformokat a nyugdíjak, a bérezési rendszer, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén.

Az államfő szerint a kormánykoalíció „most bebizonyíthatja az egységét”. Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott, véleménye szerint nem ér célba a Szociáldemokarat Párt bizalmatlansági indítvány. „Gyakran beszélgetek minden politikussal, és azt hiszem, ez a bizalmatlansági indítvány nem fog átmenni. Nem hiszek azokban a mendemondákban, miszerint egyesek, akiknek nem kéne megszavazniuk, meg fogják szavazni azt” – mondta az elnök. Iohannis hozzátette, a koalíció megértette, hogy az egység jelenti számára az esélyt. „Most nagyon jó alkalmuk nyílik ezt az egységet bizonyítani. Én optimista vagyok” – fogalmazott az államfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ alkotta kormány megbuktatásához a 465 szenátor és képviselő fele plusz egy arányban kéne megszavazza a PSD indítványát. Az ellenzéknek önállóan nincs kellő számú voksa ehhez.

Ciolacu: szálljanak le a földre, vessenek véget a hitelfelvevési rohamnak

Marcel Ciolacu PSD-elnök a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján felszólította Florin Cîţu kormányfőt, hogy „szálljon le a földre”, vessen véget a „hitelfelvevési rohamnak”, és ne hozzon létre „újabb áldozati generációkat”.

„Orban úr, kollégáinak igazuk van, ha lemondását kérik. Hány választást kell még elveszítenie, hogy távozzon? Cîţu úr, van még képe ott ülni és azt bizonygatni a románoknak, hogy milyen jól élnek? Mennyire jó a gyerekeknek a gyerekpénz, a nyugdíjasoknak a nyugdíj emelése nélkül? Mondják el a több millió, minimálbérért dolgozó romániainak, hogy mennyire jól élnek azzal a napi plusz két lejjel. Cîţu úr, az arrogancia nem segít. Szálljon le a földre, vessen véget a hitelfelvevési rohamnak” – mondta Ciolacu a plénum előtt, a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján.

Cîţu: a koalíció erős 

Florin Cîţu miniszterelnök szerint a kormánykoalíció erős és egységes, és fel van készülve arra, hogy legalább nyolc éven át kormányozzon. Kifejtette, a romániai gazdaság sikeresen átvészelte az utóbbi száz év legnagyobb válságát, mindeközben a PSD csak annyit tett, hogy a kormány minden lépését igyekezett szabotálni és pánikot keltett a lakosságban. Hozzátette, hogy 2020 negyedik negyedévében a román gazdaság az EU-ban a legnagyobb növekedést produkálta, 2021 első negyedévében pedig az Európai Unióban a legmagasabb növekedési rátával rendelkező gazdaságok között volt. Kijelentette, hogy az inflációs ráta alacsonyabb, mint bármely más időszakban, amikor Romániát „szocialisták” kormányozták.

Florin Cîţu azt mondta, a romániai lakosok jövedelme gyorsabban nő, mint az infláció, és az Eurostat kimutatása alapján 2021. június 21-én Romániában magasabb a vásárlóerő, mint Görögországban, Bulgáriában vagy Magyarországon.

Az RMDSZ nevében felszólaló Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető a stratégiai tervezés, stabilitás és kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a jobbközép kormánykoalíciónak nem áll szándékában félévente kormányt váltani és a szociáldemokraták rekordját megdönteni a lecserélt miniszterek száma tekintetében. Az RMDSZ-nek az a célja, hogy fenntartható növekvő pályára állítsa Romániát.

Barna: a PSD nem fog megállítani utunkon

A „PSD elkeseredettségének megnyilvánulása szívszorító”, de nem fogja megállítani a kormánykoalíciót a reformok megvalósításában - jelentette ki Dan Barna, az USR PLUS társelnöke.

„A kormány elleni bizalmatlansági indítvány megbukott. Az álszent demagógiai megnyilvánulás kezdeményezőivel ellentétben mi megpróbáljuk jobbá tenni ezt az országot” – írta Barna a Facebook-oldalán. Leszögezte, a kormánykoalíció egy becsületes, fejlett, fenntartható alapokon nyugvó Romániát épít fel lépésről-lépésre, de a PSD-nek ez nem tetszik. Azonban „senki nem akar már részese lenni a PSD által felépített történelemnek”, amely „tele van szerencsétlenséggel, szegénységgel és álszentekkel”.

„A PSD elkeseredettségének megnyilvánulása szívszorító, de nem fog megállítani az utunkon. (...) A kormány és a koalíció terve az, hogy hosszú távú reformokat vezessen be, gyökeres reformokat, amelyeket a PSD nem volt képes megvalósítani Románia számára” – teszi hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódók

Kimaradt?