FRISSÍTVE – Ezt mondta Klaus Iohannis, miután zárt ajtók mögött tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel

A közelmúltban különösen örvendetes módon erősödött a Románia és Franciaország közötti biztonsági együttműködés az Oroszország ukrajnai katonai agressziója okozta válság ellenére – jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán a Mihail Kogălniceanu katonai támaszponton Emmanuel Macron francia államfővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Iohannis azt mondta, hogy francia hivatali kollégájának látogatása az „újabb bizonyítéka” a két ország közötti „kiváló kapcsolatnak”.

Fotó: Presidency.ro

„Üdvözöllek, kedves Emmanuel!" – köszöntötte a francia köztársasági elnököt Iohannis. Hansúlyozta: „Még az Orosz Föderáció ukrajnai katonai agressziója okozta válság ellenére is jelentősen és – mondhatom – nagyon örvendetes módon, az utóbbi időben intenzívebbé vált a biztonsági együttműködésünk.” A román államelnök ismét köszönetet mondott a francia hadsereg romániai jelenlétéért és azért, hogy Franciaország átvette Romániában a NATO harccsoport vezetői szerepét, amelynek gyors felkészítése kiemelt prioritás.

„Ezen túlmenően megbeszéléseink során kiemelt helyet kapott a madridi NATO-csúcstalálkozó előkészítése, amely a szövetség jövője és közös biztonságunk szempontjából alapvető fontosságú döntéseket fogad el. Így prioritásként megvitattuk az elrettentés és a védelmi pozíció megerősítésének szükségességét a keleti szárnyon, különösen a Fekete-tengeren, az új stratégiai koncepciót, a szövetség partnereinek támogatását, valamint Svédország és Finnország csatlakozásának lehetőségeit” – tette hozzá Iohannis.

Macron: Románia „nem akármilyen ország”

Franciaország számára Románia „nem akármilyen ország”, a két állam közötti szövetség két évszázados barátságon alapul – szögezte le Emmanuel Macron francia elnök, miután megbeszélést folytatott Klaus Iohanisszal.

Macron hangsúlyozta, a biztonságát fenyegető válságokban Románia mindig számíthatott Franciaország testvéri támogatására, és ez a hagyomány folytatódik ma. Hozzátette, a román hatóságok kérésére dolgoznak „egy ambiciózus terven” a román haditengerészet támogatására.

A francia elnököt a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton fogadta szerda reggel Klaus Iohannis, majd négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket folytattak. Macron kedd este érkezett Romániába. Innen a Moldovai Köztársaságba utazik tovább, ahol Maia Sandu elnök fogadja majd.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?