Ezeken a településeken egyetlen gyerek sem született 2022-ben

A negatív rekordot egy Vâlcea megyei község állította fel, ahol annak ellenére nem jött világra egy újszülött sem, hogy 3200-nál többen lakják.

Hét romániai községben egyetlen gyermek sem látta meg a napvilágot tavaly. Ezek között két erdélyi is van. A Fehér megyei Bokajfelfalut 10 település alkotja, melyekben, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 227 fő lakott. Bokajfelfaluban éppúgy nem született gyermek tavaly, ahogy a Hunyad megyei Bunyilán sem. A hozzávetőleg 500 lelkes községben nem csupán születés nem volt tavaly, de házasságkötés sem.Fotó: Pixabay

Ugyancsak nulla volt a természetes szaporulat 2022-ben a Buzău megyei Mărgăritești, Murgești és Pardoși községekben. Hasonló cipőben járt egy Vâlcea község, Nicolae Bălcescu is. Ez utóbbi esetében ez azért megdöbbentő, mert a kifejezetten népes községről van szó, 12 településből áll, ahol 3200-nál többen élnek.

A Hotnews hírportál munkatársai 19 olyen községet is találtak, ahol az elmúlt évben csupán 1-1 gyerek született. Ebben a kategóriában két erdélyi megye, Hunyad és Krassó-Szörény képviseltetik magukat a legnépesebb kontingenssel. Hunyadban Kersec, Batrina, Cserbel és Lelesz községekben nem jött világra egy gyermek sem, s ugyanez volt a helyzet négy Krassó-Szörény megyei községben is: Ferencfalván, Mehadikán, Brében és Temesfőn.

Elmaradt tavaly a gyermekáldás az Arad megyei Peleskefalván, valamint három Tulcea, két-két Vâlcea és Mehedinți, valamint egy-egy Dâmbovița, Teleorman és Prahova megyei községben is.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint tavaly hozzávetőelg 170 ezer gyerek született az országban, 25 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Egyes megyékben drámai léptékű a lakosság csökkenése, így például Krassó-Szörényben a 2011-es népszámlálás óta közel 25 százalékkal csökkent a 14 évesnél fiatalabbak száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?