Érvénytelen lett a polgármester menesztéséért tartott népszavazás Brassó megyében

Érvénytelen lett a Brassó megyei Szunyogszéken (Dumbrăviţa) vasárnap tartott népszavazás, mivel csak a szavazati joggal rendelkező lakosság 25,59 százaléka adta le voksát – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP).

A népszavazással a község liberális párti polgármestere, Zachiu Popa menesztését szerette volna elérni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). A szavazati joggal rendelkező 4083 lakos közül azonban csak 1045-en szavaztak, ez 25,59 százalékos részvételi arányt jelent.

A szavazóhelyiségek vasárnap 7 és 23 óra között tartottak nyitva. A közigazgatási törvény előírásai értelmében a helyi referendum akkor lett volna érvényes, ha a községben élő választópolgárok legalább 30 százaléka az urnákhoz járul.

A Szúnyogszék községhez tartozó Vledény (Vlădeni) főutcája | Fotó: Wikipedia

Az USR vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Zachiu Popa polgármester megfenyegette a lakosokat, hogy megvonja tőlük a szociális segélyt és nem adja ki a birtokleveleket, ha elmennek szavazni. A PNL-s polgármester ráadásul állítólag polgármesteri irodájában ült a szavazás alatt, noha a szabályzat alapján nem volt joga a szavazókörzetben tartózkodni.

Az USR tavaly novemberben nyújtotta be a Brassó megyei prefektúrára a népszavazás kiírására vonatkozó kérelmet, 1100 aláírással.

Az ötödik mandátumát töltő, tizenhat éve polgármesteri tisztségben levő Zachiu Popának többek között azt róják fel, hogy a településen rossz az infrastruktúra, nincs bölcsőde, játszótér, park, az iskolák és óvodák állapota pedig „siralmas”.

Idén februárban a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) is feljelentették a PNL-s polgármestert és titkárát, azzal az indokkal, hogy akadályoztatják a referendum kiírását. A polgármester a közigazgatási bírósághoz fordulva próbálta meg elérni a népszavazást megszervező bizottság létrehozásáról szóló prefektusi döntés felfüggesztését, a brassói törvényszék azonban jogerősen elutasította a kérelmét.

Korábban írtunk róla, hogy az USR szúnyogszéki (másképpen: szúnyogszegi) tagjai arra buzdítják a község lakóit, hogy vegyenek részt a népszavazáson és szavazzanak a település jelenlegi polgármesterének, Popa Zachiu (PNL) menesztése mellett.

„Szúnyogszék túl sokáig a véletlenre volt bízva. Nincsenek útjaink, nincs csatornázás, a közszolgáltatások szinte nem is léteznek, nincs bölcsődénk, nincs parkunk vagy tisztességes játszóterünk, az óvodai és iskolai körülmények siralmasak. Elképzelhetjük, hogy a jelenlegi polgármester mennyi mindent tehetett volna ebben a 16 évben, ha megnézünk más településeket” – mondták korábban a helyi ellenzék tagjai.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?