Elutasította az alkotmánybíróság a részmunkaidős szerződésekre kirótt plusz terhek elleni kifogást

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Jobboldal Ereje és a Nép Ügyvédje által az adótörvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet ellen benyújtott alkotmányossági kifogásokat.

Illusztráció |Fotó: AgerpresAz USR és a Jobboldal Ereje a kormányrendelet azon előírását kifogásolta, amely fenntartja a részmunkaidős szerződéseknek a minimálbér szintjén történő megadóztatását.

Oana Ţoiu USR-s parlamenti képviselő szerint Romániában 3,7 százalékra tehető a részmunkaidős szerződések aránya, „Nicolae Ciucă miniszterelnöknek pedig egyetlen aláírással sikerült megszüntetnie 180 ezer munkaszerződést”.

Ionel Dancă független képviselő, a Jobboldal Ereje párt tagja rámutatott: az adótörvénykönyvet módosító sürgősségi rendelettel a kormány ismét a legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatokat sújtja, a mikrovállalkozásokra, egyéni vállalkozókra, szabadfoglalkozásúakra ró pluszterheket. Ezért döntöttek úgy, hogy megtámadják a jogszabályt az alkotmánybíróságon, megakadályozva ezáltal a hatályba lépését.

Később a Nép Ügyvédje is alkotmányossági kifogást emelt a sürgősségi kormányrendelet ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?