Elutasította a házbizottság a székelyföldi románok gondjaival foglalkozó albizottság létrehozását

A képviselőház házbizottsága kedden elutasította azt a javaslatot, hogy az alsóház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi bizottságán belül alakuljon egy albizottság, amely a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok problémáival foglalkozik.

A javasolt albizottságban az AUR képviselője, Dan Tanasă látta volna el az elnöki, Daniel Ghiţă (PSD) az alelnöki és Alin Coleşa (AUR) a titkári feladatokat.

Fotó: AgerpresA házbizottsághoz címzett indoklásban az emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottság illetékesei azzal érveltek, hogy szükség van egy olyan albizottság létrehozására, amely a Kovászna, Hargita és Maros megyében számszerű kisebbségben élő románok gondjaival foglalkozik, ugyanis a térség román lakossága részéről rengeteg jelzés érkezett már a kulturális identitás és hagyományok megőrzésére vonatkozó igényről.

Az indoklás szerint az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az utóbbi évtizedben több tucat esetben megállapította, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyében a helyi közigazgatási hatóságok rendszeresen etnikai alapú negatív diszkriminációt alkalmaznak a román közösséggel szemben.

A javasolt albizottságnak az lett volna a feladata, hogy a régióban élő románok speciális gondjainak azonosítása végett "konstruktív párbeszédet" folytasson a helyi közigazgatási intézményekkel, a prefektusi hivatallal és a három említett megye közintézményeivel. Az albizottság jelentéseket fogalmazott volna meg, panaszokat nyújtott volna be az illetékes közintézményekhez, illetve törvényjavaslatokat fogalmazott volna meg a három megyében élő románok védelmében - derül ki a kezdeményezők indoklásából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?