Dan Tanasă írásbeli megrovásáról döntött a képviselőház jogi bizottsága

FRISSÍTVE - Dan Tanasă írásbeli megrovását javasolja a képviselőház jogi bizottsága a házbizottságnak az AUR-os képviselő parlamentbeli kollégáival szembeni múlt heti magatartása miatt. A házszabály szerint ez a legsúlyosabb büntetés ilyen esetekre.

Dan Tanasă ellen az USR-PLUS  két képviselője, Ionuţ Moşteanu és Silviu Dehelean tett panaszt az alsóház március 24-i ülése után tanúsított "faragatlan magatartása és vulgáris nyelvhasználata" miatt. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozója múlt szerdán vitába keveredett a parlament folyosóin az USR több képviselőjével, köztük Ionuţ Moşteanuval, Bogdan Rodeanuval és Silviu Deheleannal, hangosan gyalázva őket.

A képviselőház jogi bizottságának elnöke, Silviu Dehelean csütörtökön elmondta, mivel ő nyújtotta be a panaszt, nem szavazott az ügyben, a testület azonban úgy határozott, hogy Tanasă írásbeli megrovását javasolja a házbizottságnak. Ez a házszabály által előírt legsúlyosabb szankció ilyen esetekre - tette hozzá. Úgy véli, az AUR-os képviselő "provokálni akarta" múlt héten őt és kollégáit, ugyanakkor meggyőződése, hogy ez a szankció nem fogja elbátortalanítani az AUR törvényhozóit, akiknek "amellett, hogy szélsőségesek, a jelek szerint nevelési hiányosságaik is vannak".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hétfőn egyébként az USR-PLUS bejelentette, javasolja a házszabály módosítását úgy, hogy a kollégáikat vagy más közjogi méltóságot szidalmazó törvényhozókat juttatásuk csökkentésével büntessék. A javaslat értelmében az országos bruttó minimálbér szintjére csökkenne a juttatásuk, legtöbb három hónapig.

FRISSÍTÉS: Néhány órával később Dan Tanasă a Facebook-oldalán sérelmezte, hogy távollétében szankciónálta őt a jogi bizottság. A magyar szimbólumok használatát a bíróságon sorozatosan megtámadó politikus közölte, hogy kilép az AUR frakciójából, és ezentúl függetlenként tevékenyedik a képviselőházban.

(Címlapfotó: Dan Tanasă Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?