Elkészült a székely himnusz partitúrája, a helyi közösségek és kórusok, zenekarok rendelkezésére bocsátják

Werner Gábor karmester jóvoltából, a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére elkészült a székely himnusz hivatalos partitúrája és elkészült a himnusz hangfelvétele is szimfonikus, illetve fúvószenei előadásban – tájékoztatott közleményében az SZNT.

Izsák Balázs, a szervezet elnöke által jegyzett közleményben felidézték, hogy a Székely Nemzeti Tanács célkitűzése volt, hogy legyen egy hivatalos partitúrája a székely himnusznak, amelyet a testület sajátjának mondhat és ajánlhatja Székelyföld lakóinak, „minden székelynek és minden magyarnak a nagyvilágból”.

„Werner Gábor karmester jóvoltából ez a hivatalos partitúra ebben az évben megszületett, és köszönhetően az MTVA aktív közreműködésének, már létezik egy hangfelvétel is, amely a közszolgálati médiavagyon része. Ezt a hangfelvételt tudjuk felajánlani minden emlékező közösségnek a székely himnusz centenáriumán” – írták.

A tanácsa elnöke szerint az SZNT már megalakulásának pillanatában nagy jelentőséget tulajdonított a székelység jelképeinek, nemzeti jellegzetességeinek, úgy tekintve, hogy a célként megfogalmazott területi autonómia részének kell tekinteni a székely terület himnuszát, zászlaját, címerét, saját nyelvét, kultúráját, hivatalos ünnepeit és határait. „A történelmi hagyományokra építve alkotta meg Székelyföld címerét és zászlaját és kezdeményezte, hogy a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés nyilvánítsa a székely himnuszt Székelyföld himnuszává” – fogalmazott.

A Csanády György szerezte, Mihalik Kálmán által megzenésített vers az első világháború után nemcsak Erdélyben terjedt el, hanem az egész Kárpát-medencében, „és a magyar nemzet akaratából egy természetes és közösségi, érzelmi válasz volt Magyarország feldarabolására. Kölcsey Himnusza és Vörösmarty Szózata mellett a magyar nemzeti érzés kollektív megélésének nyitott még egy utat” – olvasható a közleményben.

Az SZNT a honlapján és a youtube-csatornáján tette közkinccsé a felvételt három változatban (szimfonikus zenekar négyszólamú kórus által kísérve, fúvószenekar egyszólamú kórussal, szimfonikus zenekar egyszólamú kórussal), és közölték, hogy énekkarok, szimfonikus és fúvószenekarok számára a partitúrát kérésre eljuttatják egy megadott címre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg