Elemzés: Kovászna az egyik legszennyezettebb, Hargita a legtisztább levegőjű megye

Kovászna, Ilfov és Iaşi a három legszennyezettebb levegőjű megye Romániában, míg Hargita és Galac megyében a legalacsonyabb a szálló por (PM10) koncentrációja – derül ki a levegőminőséget figyelő Airly társaság csütörtökön közzétett elemzésének eredményeiből.

Az elemzés szerint a szakemberek 2020 novembere és 2021 februárja között mérték a levegő szennyezettségének mértékét Románia megyéiben, tekintve, hogy a szálló por koncentrációja a hideg évszakban a legmagasabb.

Az Airly mérőműszereinek tanúsága szerint a legnagyobb mértékben Bukarestben, illetve Dolj és Iaşi megyében nőtt a levegő szennyezettsége. Az elemzést követően kimutatható, hogy a hivatalos mérések ezeken a területeken alulbecsültek, főként a megfigyelőállomások elhelyezkedési paraméterei miatt.

Az ország legszennyezettebb megyéinek feltérképezésére felhasználták az Airly több mint 200, országszerte elhelyezett mérőműszere, illetve az állami mérőállomások által regisztrált adatokat is. Ezek szerint Románia legszennyezettebb levegőjű 5 megyéje a következő: Kovászna, Ilfov, Iaşi, Dolj, illetve Bukarest. Ezzel szemben Hargita, Galac, Vâlcea, Brăila és Szatmár megyében a legtisztább a levegő.

A társaság arra is rámutat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a romániai levegő minősége közepesen veszélyes. „Ráadásul változékony, és télen jelentősen romlik, ami elsősorban a hőközpontokkal történő fűtésnek és a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának tudható be” – említi meg a nemzetközi szervezet.

Az Airly által 2020-ban kiadott A levegő minősége a Balkánban és Romániában című jelentése szerint a levegőszennyezés egyéb fontos forrásai a bányászat, a villamosenergia-előállítás és az élelmiszer-feldolgozás.

(Címlapkép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?