Együttes kormányülést tart szerdán Románia és Spanyolország

A román és a spanyol kormány együttes ülést tart szerdán Castellón de la Plana spanyolországi kikötővárosban.

A kormány közleménye szerint Romániát Nicolae Ciucă kormányfőn kívül Bogdan Aurescu külügyminiszter, Angel Tîlvăr védelmi, Cseke Attila fejlesztési, Marius Budăi munkaügyi, Alexandru Rafila egészségügyi és Petre Daea mezőgazdasági miniszter képviseli az első alkalommal sorra kerülő együttes kormányülésen.

Nicolae Ciucă szerint a két kormány első együttes ülése amiatt is nagy fontossággal bír, mert 2023-ban lesz a 10. évfordulója a román–spanyol stratégiai partnerség létrejöttének.

Nicolae Ciucă és spanyol hivatali kollégája, Pedro Sanchez egy korábbi tárgyaláson | Fotó: gov.ro

„Azon túl, hogy Spanyolország stratégiai partner, Románia közeli barátja is. Az évek során sikerült olyan kapcsolatot kiépítenünk, amely a kölcsönös bizalmon, az érdemi és dinamikus politikai párbeszéden, valamint a konstruktív és nyílt megközelítésen alapul” – idézi a miniszterelnököt a közlemény.

Ciucă szerint Románia és Spanyolország az EU és a NATO kontextusában több stratégiai kérdésben hasonlóan gondolkodik.

A kétoldalú kapcsolatokat még szorosabbra fűzi a Spanyolországban élő, közel egymillió személyt számláló román közösség, amely hozzájárul a Spanyol Királyság társadalmának és gazdaságának fejlődéséhez – fogalmazott a kormányfő.

Az ülésen egy sor közös nyilatkozatot írnak alá a felek a munkaügyi és szociális védelem terén folytatott ágazati együttműködésről, a külügyi politikai konzultációkról, a diplomaták képzéséről, a kultúráról, a vészhelyzetekben való együttműködésről, a mezőgazdaságról és az egészségügyről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?