Egy egyszerű trükkel átverik a palackvisszaváltó automatákat

Mint ismert, a műanyag palackok, alumíniumdobozok vagy üvegpalackok bármely üzletben történő vásárlásakor 50 banis felárat számolnak fel, ha a termékeken szerepel az újrahasznosításra feljogosító logó.

A kiskereskedők azonban még mindig árulnak olyan termékeket, amelyek csomagolásán nem szerepel a logó, és amelyekre a vásárlóknak nem kellene kifizetniük az 50 banis garanciát, és amelyeket elméletileg nem lehet visszavinni az üzletekbe vagy beváltani az automatákban.

Fotó: Székely Zita

Egy internetező által a TikTok-ra feltöltött videó azonban megmutatja, hogy a RetuRo rendszert be lehet csapni. A felhasználó bemutatta, hogy egy régi műanyag palackért is kaphat 50 banis utalványt, ha kinyomtat egy másik vonalkódot, és azt a meglévő fölé ragasztja.

A Libertatea újságírói megerősítették a trükköt egy olyan kísérlettel, amelyben olyan műanyag palackot használtak, amelyen nem volt rajta a RetuRo logója. Emellett lefénymásolták a logóval ellátott termék vonalkódját, és azt az eredeti vonalkód fölé ragasztották. A műanyag palackot bebehelyezték a visszaváltó automatába, és az minden probléma nélkül elfogadta azt.

A hatóságok szerint azonban a módszer csak június 30-ig működik, ugyanis eddig lehetséges a korábbi csomagolással ellátott termékek értékesítése, ezután csakis a RetuRo logójával ellátott termékek kerülhetnek majd forgalomba, írja az Adevărul portál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?