Edupedu: politikai alapon választhatták ki az iskolákat a Meleg ebéd-programra

Idén immár hetedik éve – továbbra is kísérleti jelleggel – folytatódik a Meleg ebéd-program. Az oktatási minisztérium nemrég közzétette a programban részvevő iskolák listáját, ezúttal 300 iskolát válogattak be a projektbe. Az Edupedu.ro portál elemzése szerint az iskolák kiválasztása politikai alapon történhetett, hiszen a programba idén bevont tanintézetek több mint 63 százaléka olyan településen található, ahol PNL-s polgármester van. Az RMDSZ-nek csak 5,6 százalékban van polgármestere azokon a településeken, ahonnan iskolákat választottak ki.

Mint írtuk, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter még nyár elején jelentette be, hogy idén ősztől 300 iskolára terjesztik ki a Meleg-ebéd programot, eddig ugyanis 150 iskola vett részt a projektben. A kezdeményezés még 2016-ban indult el kísérleti jelleggel, amelyet azóta sem terjesztettek ki országos szintre.

Illusztráció: Adobe Stock

Összesen 140 ezer tanuló részesülhet naponta meleg ebédben. Az étkeztetés költségvetése több mint 354 millió lej, ez tízszer nagyobb a 2016-ban meghatározott összegnél. A Meleg ebéd-projektet a Cioloş-kormány idején indították el, kezdetben 50 iskolában tesztelték.

A kiválasztott iskolák listáját augusztus 31-én tették közzé. Az Edupedu.ro összehasonlító elemzése szerint a 300 tanintézetet tartalmazó listán 161 új iskola szerepel. A projekthez most csatlakozott iskolákból pedig 102 olyan településen található, ahol PNL-s a polgármester (63,4 százalék), valamint 35 településen PSD-s az elöljáró (21,7 százalék). Az RMDSZ-nek csak 5,6 százalékban van polgármestere azokon a településeken, ahonnan iskolákat választottak ki.

Korábban Szabó Ödön parlamenti képviselő, oktatási szakpolitikus a Maszolnak elmondta, a Meleg ebéd-program hozzájárul az iskolaelhagyás csökkentéséhez, azonban ez a projekt nem elegendő. Szerinte „a gyerekkel foglalkozni is kell. Mindig is hangoztattuk azt, hogy szükség van felzárkóztató programokra. Szükség van a délutáni oktatásra is, arra, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel. A Meleg ebéd-program tehát a mi elképzelésünk szerint önmagában nem elégséges” – hangsúlyozta.

Szerinte ezt egy felzárkóztató délutáni oktatási programmal kell kiegészíteni, ami nem feltétlenül csak a szegénységben élő gyerekeknek szól, ugyanis előnyt jelenthet azoknak is, akiknek a szülei esetleg külföldön dolgoznak, vagy szükségük van több felkészülésre. „A délutáni oktatás kiváló lehetőség lehet a tehetséggondozásra is” – tette hozzá Szabó Ödön.

Kiemelte, egyszerű oka van annak, hogy a programot nem terjesztették ki országos szinten, mégpedig a források hozzárendelése. Ez azt jelenti, hogy a projektet abban az esetben lehet szélesebb körben is bővíteni, ha pénzt rendelnek mellé. Amennyiben nincs elég forrás, kénytelenek kísérleti programként működtetni a projektet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?