Csökkent a medvével kapcsolatos bejelentések száma Hargita megyében

Tavalyhoz képest csökkent a medvék lakott területekről való elűzésére irányuló beavatkozások száma Hargita megyében, az év eleje óta 39 esetben kérte a lakosság a csendőrök ilyen irányú segítségét.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője az AGERPRES-t arról tájékoztatta, hogy év eleje óta 39, a medvék lakott területen való jelenlétét bejelentő hívás érkezett az 112-es segélyhívószámra, 24-gyel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.  Április 27-e és május 4-e között hat bejelentés érkezett Székelyvarság, Homoródszentmárton, Csíkszentdomokos, Gyergyóvasláb községekből, a Gyergyóalfalu községhez tartozó Borzontról, illetve Székelyudvarhelyről.Fotó: AdobeStock

A csendőrök minden esetben kiszálltak a jelzett helyszínre, de csak négy esetben kellett közbelépniük, két esetben a vadak időközben távoztak. A szóvivő szerint mind a négy esetben anyamedvét és bocsait kellett eltávolítaniuk a lakott területről.

A legutóbbi bevetésre a csütörtökre virradó éjszaka került sor Gyergyóvaslábon. Egy férfi jelentette, hogy egy anyamedve és bocsa a településen tartózkodik, utóbbi felmászott egy fára. Mivel a hatóságoknak nem sikerült elűzniük az állatokat, elkábították, majd elszállították őket egy másik területre.  A csendőrségi szóvivő szerint a jelzett esetek mindegyikében az erdő közel van a lakott területhez.

A csendőrség arra kéri a lakosságot, hogy ha medvét látnak, hívják a 112-es segélyhívó számot, ne próbáljanak beavatkozni, ne etessék és ne közelítsék meg a vadállatokat, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?