Cseke Attila: uniós pénzből építünk meg 124 új bölcsődét

Több mint 7 ezer kisgyereknek biztosítanak majd helyet abban a 124 bölcsődében, melyet a fejlesztési minisztérium országos bölcsődeépítési programjának keretében hoznak létre – tájékoztat az RMDSZ közleménye.

„124 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését finanszírozzuk a helyreállítási alapból (PNRR), 7 450 új bölcsődei helyet biztosítunk ezáltal. További bölcsődéket építünk kormányzati finanszírozással is” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

„Az állam feladata, a mi feladatunk megteremteni a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy a családok boldoguljanak, a fiatalok gyermeket vállaljanak. Ezen dolgozunk minden nap, és örömmel hagyom jóvá azokat a beruházásokat, amelyek ezt a célt szolgálják” – hangsúlyozta az RMDSZ-es szaktárcavezető.Fotó forrása: rmdsz.ro

Mint ismeretes, szeptember elsején írta alá a szaktárcavezető az első kilenc, uniós alapból finanszírozott bölcsőde megépítéséhez szükséges finanszírozási szerződést, azóta újabb 55-t írtak alá, így most összesen 64 bölcsőde építése indulhat, és hamarosan a fennmaradó 60 bölcsőde megépítését is jóváhagyja és közzéteszi a fejlesztési szaktárca.

A fejlesztési miniszter emlékeztetett: a minisztérium 2021 elején indította állami finanszírozással az országos bölcsődeépítési programját, módosította az évtizedek óta elévült építkezési szabályokat, elkészítette az építkezési folyamatot felgyorsító környezetbarát bölcsőde típustervét, és biztosította a beruházásokhoz szükséges anyagi erőforrást. Most a beruházásokra a fejlesztési minisztérium uniós forrásokból biztosítja a szükséges finanszírozás 100 százalékát, és a telkek közművesítési munkálatait is fizeti. „Ezáltal az erre szánt kormányzati erőforrásokat felszabadítjuk, és újabb bölcsődék megépítésére fordítjuk”, mutatott rá az RMDSZ szaktárcavezető.

Kép forrása: Pixabay

A minisztérium típusterve szerint épülő korszerű, környezetbarát bölcsődékben napelemekkel, hőpumpákkal állítják elő a szükséges energia egy részét, a gyermekek számára pedig nem csak játszó- és hálószobákat, hanem saját konyhában előállított meleg ételt is biztosítanak, illetve kültéri játszóteret is építenek. A 64 új bölcsőde közül 27 Erdélyben épül, a teljes listát a minisztérium honlapján lehet megtekinteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?