Számos erdélyi magyar kulturális intézmény állami támogatásáról döntött a kormány

A kormány pénteki döntése értelmében jelentős állami támogatásban részesül 65 olyan kulturális intézet, amely a helyi vagy megyei önkormányzatok hatáskörében működnek. Számos magyar intézmény is szerepel a listán, amelyet a fejlesztési minisztérium tett közzé.

„A helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékát fordítjuk olyan kulturális előadó-művészeti intézmények fenntartására és fejlesztésére, amelyek önkormányzati alárendeltségben működnek és nem kapnak egyébként állami finanszírozást. Erre teremtettük meg az RMDSZ javaslatára a szükséges jogi keretet, ez a program múlt évben indult el. Azóta van lehetőség arra, hogy a decentralizált kulturális intézményeket támogatáshoz juttassuk” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Illusztráció: Bauman Dieter-Gergő

Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: „2021-ben jelentős támogatást sikerült biztosítani ezeknek az intézményeknek, most pedig kormányhatározattal ítéltük oda az idei, közel 270 millió lejes összeget 65 ilyen kulturális intézménynek. Ezt a programot a fejlesztési minisztérium finanszírozza és bonyolítja le” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.

A szaktárcavezető elmondta, a közel 270 millió lejből a nagyváradi Szigligeti Színház részesül 4,4 millió lejes finanszírozásban, a kolozsvári Puck Bábszínház kap 4,2 millió lejt, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kap 4,3 millió lejes támogatást. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen 4,6 millió lejes támogatásban részesül, illetve a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 6,3 millió lejes támogatást ítélt oda pénteki döntése értelmében a kormány, míg a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház 4,3 millió lejes finanszírozásban részesül. Támogatást kapnak továbbá az aradi (4,3 millió), nagyváradi (4 millió), brassói (6,9 millió), kolozsvári (16,1 millió), marosvásárhelyi (8,2 millió), és a temesvári (8,8 millió) filharmóniák is.

Az odaítélt támogatás összege és leosztása megtekinthető ide kattintva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg