FRISSÍTVE – Anghel Saligny-program: aláírták az első kivitelezési szerződéseket

FRISSÍTVE: Kolozsváron új hidat építenek a Szamos fölött, Gyismesfelsőlokon a víz- és szennyvízhálózatot bővítik, Szilágy megyében a megyei utat korszerűsítik Kémertől Szatmár megye határáig. A fejlesztési minisztérium összesen 9 beruházásra, közel 90 millió lejre írt alá finanszírozási szerződést – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter. FRISSÍTÉS: Nicolae Ciucă kiemelte, a fejlesztési minisztérium átláthatóan készítette elő és bonyolítja le a programot, amely valamennyi önkormányzatnak szól, a polgármester vagy a megyei tanácselnök politikai hovatartozásától függetlenül.

„Az RMDSZ által kezdeményezett közművesítési program segítségével alapvető közszolgáltatásokhoz biztosítjuk a hozzáférést, és fejlesztjük településeinket. A program kevesebb, mint egy évvel ezelőtt indult, most pedig elérkeztünk az első finanszírozási szerződés aláírásáig. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzési folyamatok lebonyolítása után indulhat az építkezés” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.

A fejlesztési szaktárca vezetője elmondta: az Anghel Saligny közművesítési program segítségével összesen 133 olyan víz- és szennyvízhálózati munkálatot finanszíroz a fejlesztési minisztérium, amely több mint 300 000 lakoshoz juttatja el ezt az alapvető közszolgáltatást ott, ahol ez eddig nem voltelérhető, ebben a tekintetben felzárkóztatva Romániát az európai standardokhoz.

Cseke Attila hangsúlyozta: az Anghel Saligny-program ugyanakkor a megyei utak korszerűsítésére is hiánypótló állami finanszírozást biztosít. Az aláírt szerződések listája megtekinthető a minisztérium honlapján.

Ciucă: az Anghel Saligny-program valamennyi önkormányzatnak szól, politikai színezettől függetlenül

A Victoria-palotában tartott eseményen Nicolae Ciucă kormányfő is részt vett. Beszédében a miniszterelnök hangsúlyozta, ez az az eddigi legátfogóbb településfejlesztési program, amelynek keretében összesen több mint 10 milliárd euróval támogatják a víz-, csatorna- és gázhálózatok bővítésére, az utak javítására, korszerűsítésére irányuló beruházásokat.

Rámutatott, az önkormányzatoknak „feltétlenül" gyakorlatba kell ültetniük a közművesítési programból finanszírozott projekteket, és összehangolt munkára van szükség mind az egyes megyéken belül, mind a megyék és a központi közigazgatás között.

Nicolae Ciucă kiemelte, a fejlesztési minisztérium átláthatóan készítette elő és bonyolítja le a programot, amely valamennyi önkormányzatnak szól, a polgármester vagy a megyei tanácselnök politikai hovatartozásától függetlenül. A miniszterelnök arra biztatta a helyi hatóságokat, hogy a finanszírozás megszerzése érdekében hangolják össze a munkát a fejlesztési tárcával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?