Augusztusban kezdik építeni az első új bölcsődéket a fejlesztési minisztérium támogatásával

A fejlesztési minisztérium minden, a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott pályázati kiírást lebonyolított, bölcsődeépítésre a határidő lejártáig 228 kérés érkezett – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-s fejlesztési miniszter.

A pályázás lezárásakor a fejlesztési szaktárca 64 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítésére hagyta már jóvá a finanszírozást, ezek közül 22 esetében a kivitelezési szerződést is aláírták, a fennmaradó 42-re pedig közbeszerzést írtak ki, és augusztusban kezdik el építeni az első bölcsődét.

Ez azért lehetséges – mutatott rá Cseke Attila –, mert a fejlesztési minisztérium már egy évvel ezelőtt meghirdette a kormányzati finanszírozásból épülő bölcsődékre vonatkozó pályázati kiírást, a letett pályázatok közül most 64-et átemel uniós finanszírozásra, felszabadítva ezzel a rendelkezésre álló kormányzati erőforrásokat, így még több bölcsődét építhet a szaktárca – nyilatkozta a miniszter.

Fotó: RMDSZ

Mint ismeretes, közel 300 millió euróval támogatja az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium az új, korszerű és fokozottan energiatakarékos bölcsődék megépítését, uniós finanszírozásból több mint 100 bölcsőde épülhet, ezen felül pedig újabb bölcsődék megépítésére biztosít kormányzati finanszírozást a fejlesztési minisztérium.

A szaktárca az épületek tervrajzát is elkészítette, ezáltal olcsóbban és gyorsabban építhetnek az önkormányzatok új bölcsődéket a minisztérium támogatásával.

Az nZeb (Near-zero energy building) bölcsődéket áramtermelés és melegvíz-előállítás céljából napelemekkel látják el, hőszigetelik, és hatékony nyílászárókat szerelnek rá. Hőpumpák segítségével meleg vizet vagy 10 Celsius fokos levegőt vonnak fel az altalajból, amelynek köszönhetően nyáron hűthető az épületet, télen pedig kevesebb energiával melegíthető fel szobahőmérsékletre. Az épületekben intelligens informatikai rendszerek működtetik majd a fűtést, a klímát, a világítást, a felszerelésnek köszönhetően a bölcsődék fenntartási költsége kisebb lesz. Az üvegházhatáshoz nem járulnak hozzá ezek az épületek, a környezetünket védjük meg ezáltal – taglalta Cseke Attila.

Méretétől függően minden bölcsőde 40-110 gyermek befogadására lesz alkalmas, az új, korszerű bölcsődékben játszó- és hálószobák, saját konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, és elegendő kültéri játszótér.

Jelenleg 16 000 0-3 év közötti kisgyermeknek biztosít az állam bölcsődei helyeket, a helyreállítási alapból finanszírozott, a fejlesztési minisztérium által épített bölcsődékben újabb 7 450 helyet hoznak létre – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?