Ciucă üdvözölte az EB döntését a hidrogéngyártás támogatásáról

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn üdvözölte az Európai Bizottság döntését, amellyel 149 millió eurós finanszírozást hagyott jóvá Románia számára a megújuló forrásokból történő hidrogéngyártás támogatására az EU helyreállítási alapjából, és hangsúlyozta, hogy Románia ezzel közelebb került az országos helyreállítási tervben (PNRR) kitűzött, zöld energiára vonatkozó célok eléréséhez.

„Üdvözlöm az Európai Bizottság mai döntését, és bízom abban, hogy képesek leszünk ezeket a forrásokat olyan projektek révén lehívni és felhasználni, amelyek segítenek csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket, és fejlesztik a megújuló forrásokból származó hidrogén előállítását az országban. Az energiaforrások diverzifikálása prioritás, különösen a jelenlegi helyzetben, és a környezet és a jövő generációi iránti gondoskodás természetes velejárója az alternatív források keresése” – jelentette ki Ciucă a kormány Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

A miniszterelnök szerint a bukaresti hatóságok „összehangolt” és „koherens” módon folytatják erőfeszítéseiket a PNRR-ben kitűzött célok és mérföldkövek időben történő megvalósítása érdekében. Rendszeres munkamegbeszéléseket folytatnak a PNRR monitoringbizottságában, hogy naprakészek legyenek az egyes szinteken elért eredményekkel kapcsolatban.

Rámutatott, a PNRR-ben szereplő, az állami támogatási rendszereket is magában foglaló pályázati projektek 85 százalékának 2022-ben jár le a kiírási határideje.

„Kormányzati szinten megoldásokat dolgoztunk ki a projektek megvalósításához szükséges társfinanszírozások biztosítására, valamint az európai pénzek maximális kihasználására a román állampolgárok és a román gazdaság javára” – szögezte le Ciucă.

Az Európai Bizottság hétfőn 149 millió eurós finanszírozást hagyott jóvá Románia számára a megújuló forrásokból történő hidrogéngyártás támogatására az EU helyreállítási alapjából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?