Cîmpeanu: télen is biztosítjuk az iskolák működését, semmi nem indokolja az online oktatást

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn Facebook-bejegyzésben tájékoztatta a lakosságot, hogy a kormány a tél folyamán is biztosítja az iskolák működését, kifizeti az árkülönbségeket esetleges energiaár-ingadozás esetén, tehát semmi nem indokolja, hogy egyes településeken csökkentsék a hőmérsékletet az oktatási intézményekben.

Cîmpeanu beszámolója szerint hétfőn Bukarestbe hívta az összes megyei főtanfelügyelőt, hogy konkrét utasításokat adjon nekik az iskolák téli működtetéséről.

A kormány kifizeti az árkülönbségeket az esetleges energiaár-ingadozások esetén. „Semmilyen formában nem indokoltak azok az elszigetelt kezdeményezések, amelyek lecsökkentenék a hőmérsékletet az iskolákban, vagy éppen online oktatásra való áttérést szorgalmaznak” – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: Agerpres

Cîmpeanu hozzátette, a megyei tanfelügyelőségeknek fel kell venniük a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, és a prefektúrákkal közösen meggyőződni, hogy mindenhol biztosított a tanuláshoz való jog.

A Képzett Románia tervezet többek közt azt is előírja, hogy négyszeresére növelik az iskolák anyagi költségeire szánt összeget, amelyben benne foglaltatik az energiaköltség is.

A tanulók utaztatásának biztosítása, az iskolai ösztöndíjrendszer és a Meleg ebéd-program mellett az iskolák működésének biztosítását is kiemelt fontosságú ügyként kezeli a román kormány” – szögezte le a tanügyminiszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, az energiaárak kiszámíthatatlan változása miatt, vagyis gazdasági okokra hivatkozva a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége úgy döntött, hogy bizonyos esetekben áttérnek az online oktatásra.

Indoklásukban megjegyzik, Romániában a tanügyi törvény lehetővé teszi, hogy a nappali alapképzés elméleti óráinak 60 százalékát, míg a gyakorlati képzés óráinak 30 százalékát online tartsák az egyetemi hallgatóknak. Mesterképzésen ez az arány 65, illetve 35 százalék.

Ezt a lehetőséget használja ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amelynek vezetősége úgy döntött, hogy rövid ideig online oktatás lesz az egyetemen, ez viszont kimondottan csak az elméleti órákat érinti. A gyakorlati órák teljes egészében fizikai jelenléttel zajlanak. Az online oktatás várhatóan decemberi bevezetését az intézmény elöljárói gazdasági okokkal magyarázzák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?