Célegyenesben a belényesi körgyűrű terve, de a újabb kisajátítások jöhetnek

Legutóbbi rendkívüli ülésén elfogadta Bihar Megye Tanácsa a belényesi körgyűrű műszaki terveit, így hamarosan meg is kezdődik az építkezés a dél-bihari város közelében. A 7,3 kilométer hosszúságú terelőút déli irányban kerüli el Belényest, ezért három közúti felüljárót, valamint a Fekete-Körös folyón két hidat is kell építeni.

A megyei képviselőtestület csütörtöki rendkívüli ülésén került napirendre belényesi terelőút műszaki dokumentációja. A liberális szavazógépezet papírforma szerint el is fogadta a tervezetet. E szerint a nyomvonal az maradt, amelyiket már bő tíz esztendővel ezelőtt megállapítottak, noha a megyei tanácsi vezetőség nemrég két másik variánst is elkészített, melyek megépítése az elöljáróság szerint gazdaságosabb lett volna. Az illetékes minisztérium azonban a korábbi elképzelést szentesítette apró módosításokkal.

A terelőút megépítésének teljes költségét 69 millió euróra becsülik, a beruházás finanszírozását pedig vissza nem térítendő támogatásból oldaná meg a megyei önkormányzat a Regionális Operatív Program 2014–2020-as nagy infrastrukturális beruházásokat támogató alapjából, valamint állami és megyei költségvetési támogatásból.

Ugyancsak a csütörtöki ülésen határozott arról a képviselőtestület, hogy megkezdi a közművesítési hálózat számára szükséges területek kisajátítását mintegy százezer euró értékben, miután a román állam már lefolytatta a kisajátítási eljárást a leendő terelőút nyomvonalán lévő telkek 95 százalékában – közölte a megyei tanács sajtóosztálya.

A kétsávos, 7,33 kilométer hosszú körgyűrű megépítésére 18 hónapos határidőt szabtak meg a leendő vállalkozónak. A most elfogadott dokumentáció tartalmazza a részletes műszaki tervet is, ezért ennek elkészítésével már nem veszítenek időt, hangzott el a tanácsülésen. Ilie Bolojan szerint, amennyiben az Országos Autópálya és Közútkezelő Társaság is rábólint a tervekre, amire számítanak július közepéig, meghirdetik a versenytárgyalást a munkálatok elvégzésére, így a megyei tanácselnök szerint az építkezés meg is kezdődhet jövő év tavaszán. Ha minden a terv szerint halad, akkor a belényesi körgyűrű 2023-ra elkészül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Belényes a 76-os, Nagyvárad és Déva közötti országút mentén fekszik Bihar megye déli részén, a Béli- és a Bihar-hegység által határolt Belényesi-medencében. A méltán hírhedt 76-os országút felújítása is zajlik közben, noha ennek munkálatait már bő tíz évvel ezelőtt elkezdték, mindmáig nem sikerült befejezni. A megyeszékhelytől Belényesig néhány szakaszon napjainkban is dolgoznak, de már viszonylag jól járható az út, a problémásabb szakasz a dél-bihari várostól délre, Bihar és Arad megye határa irányában kezdődik, ahol sok esetben még csak az alapozásnál, a tartófalak építésénél tartanak.

A vidék turizmusát –főleg a hegyvidéki üdülőövezeteket – nagymértékben visszavetette az, hogy éveken át csak rendkívül rossz úton, illetve felásott és úgy hagyott országúton lehetett megközelíteni. Voltak ugyan más útvonalak is, ahol el lehetett jutni a bihari románság bölcsőjébe, de azok a megyei utak is bőven hagytak kívánnivalót maguk után. A teherforgalom pedig szinte teljes egészében elkerülte a térséget, a kamionosok ugyanis ahelyett, hogy a rossz úton közlekedjenek, inkább százkilométeres kerülőt is vállaltak Arad vagy Kolozsvár felé.

(Címlapkép illusztráció. A szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?