Brutálisan ütős dokumentumfilm készült az AUR magyargyűlöletéről 

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nyíltan magyarellenes magatartása felbátorítja azokat, akik maguk is magyarellenesek, de eddig nem adtak teret nyilvánosan ezen nézeteiknek - fogalmazta meg a George Simion vezette párt egyik komoly veszélyét a társadalomra Benkő Erika jogvédő. Az általa vezetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Arany horizontok - Az AUR felemelkedése című dokumentumfilmben összegezte mindazt amit, a szélsőséges párt képvisel.    

A film elkészítésének céljára vonatkozó kérdésünkre Benkő Erika, a szolgálat vezetője elmondta: fontosnak tartották összesíteni és egyben tálalni az AUR eddigi magyarellenes megnyilvánulásait és az ezzel kapcsolatos politikai tevékenységét. „A mindennapok gondjai mellett hajlamosak vagyunk elfelejteni az AUR magyarokkal szemben elkövetett folyamatos uszítását, és egyáltalán azt az egzisztenciális fenyegetést, amit ez a szervezet jelent ránk nézve. A dokumentumfilm brutálisan ütős lett, ugyanis így keretezve és összefoglalva bemutatni mindazt, amit az AUR képvisel, megdöbbenti a nézőt. A célunk ezzel a dokumentumfilmmel, hogy felrázzuk a magyar közösséget, úgy, hogy megmutatjuk nekik, mekkora fenyegetést jelent ez szélsőséges politikai párt, és a hozzá kötődő mozgalmak a magyarságra nézve” - fogalmazott a sepsiszentgyörgyi jogvédő. 

Mint mondta, riadalmat keltett benne az AUR társadalmi támogatottságának növekedése. Úgy gondoltam, a legjobban akkor tudunk szembenézni az AUR hozzánk, magyarokhoz való viszonyulásához, ha pontosan és precízen bemutatjuk a tevékenységüket, hogy tudatosuljon az emberekben, milyen nehéz politikai pályán mozog az érdekvédelmi szervezetünk, de azt is, hogy semmi jóra nem számíthatunk mi magyarok az egyre jobban megerősödő szélsőséges román nacionalistáktól” - hangsúlyozta Benkő Erika.   

Kérdésünkre, hogy mennyiben más a korábbi magyarellenes üzenetekhez, kampányokhoz képest az AUR ilyen jellegű tevékenysége, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője azt mondta: bár a román fősodratú pártok maguk is gyakran kijátsszák a magyar kártyát, az AUR magyarellenessége túlmegy a politikai megnyilvánulásokon, a politikai fricskákon. 

Az AUR egyrészt olyan agresszív nacionalizmussal operál, amely nyíltan kimondja, hogy a magyarok nemkívánatosak az országban, de tulajdonképpen a fizikai agressziótól sem riadnak visssza, ezt láttuk az úzvölgyi eseményeknél, de a parlamentben is súrolta már a fizikai alterkáció fogalmát az, hogy az AUR képviselői rátámadtak az RMDSZ képviselőire, nem is egyszer. Az AUR politikai programjának egyik legfontosabb eleme a magyargyűlölet, az AUR-nak kimondott és vállalt célja az RMDSZ betiltása, megszüntetése és a kisebbségi jogok teljes felfüggesztése, de nem állnak meg itt, a magyarságot hűségesküre köteleznék a román állam iránt, olyan megalázó módokon, hogy bírsággal illentnék azt, aki nem hajlandó teszem azt megcsókolni a román zászlót az általuk elképzelt, a Nemzeti kisebbségek hűségének napja a román állam iránt elnevezésű ünnepnapon, amit az AUR szeretne bevezetni és ennek érdekében törvényjavaslatot is tettek már. Tehát az AUR-nak van egy konkrét gyűlöletprogramja, ami a magyarok ellen irányul” - fogalmazott a jogvédő. 

Azon kérdésünkre, hogy milyen kihatása van/lehet a társadalomra az AUR politikájának, Benkő Erika azt mondta: az AUR nyíltan magyarellenes magatartása felbátorítja azokat, akik maguk is magyarellenesek, de eddig nem adtak teret nyilvánosan ezen nézeteiknek. Úgy vélte, az is nyilvánvaló, hogy amennyiben egy átlag román ember azt látja, hogy az ország legfontosabb politikai fórumain a magyerellenesség megszokottá vált és a közéleti diskurzusnak része lett, akkor ő maga is egyrészt ebbe az irányba mozdul el, másrészt feljogosítva érzi magát, hogy ő is hasonlóképpen bánjon a magyarokkal, vagy hasonlóképpen vélekedjen róluk. 

Az AUR magyarellenes uszító magatartása mérgezi a társadalmat és a gyűlölet tényleg behatolt már a politikából az emberek hétköznapjaiba. Csakis ezzel tudom magyarázni azt a nagyon súlyos etnikai bántalmazási esetet, mely egy lugosi magyar fiúval történt, akit a lehető legborzalmasabb módon bántalmaztak a csapattársai, kizárólag a magyarsága miatt. Az AUR felnagyította és normalizálta, egy nagyon primitív és erőszakos formában a magyargyűlöletet, s ennek ijesztő mértékét abban tudjuk jól lemérni, hogy kétjegyű számot jelent ennek a pártnak a támogatottsága. Ez pedig nagyon veszélyes számunkra” - fogalmazott a Maszolnak a jogvédelmi szolgálat vezetője.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?