Bode: a SMURD mára már a román állam létfontosságú intézménye

A rohammentő-szolgálat (SMURD) a belügyminisztérium és a román állam „létfontosságú” intézménye, amelynek a munkatársai a küldetéseik és a bizonyított hatékonyságuk révén gyökeresen megváltoztatták az orvosi vészhelyzetek kezelését – jelentette ki vasárnap Lucian Bode.

Fotó: Lucian Bode Facebook-oldala

Az Agerpres beszámolója alapján a belügyminiszter Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárral együtt a bukaresti SMURD létrehozásának 15-ik évfordulójának alkalmából szervezett eseményen vett részt. Beszédében kifejtette, hogy az intézmény a másfél évtizedes fennállása alatt az országos katasztrófavédelmi rendszer nélkülözhetetlen struktúrájává vált.

Bode szerint a bukaresti SMURD-ot a 15 év alatt több mint egymillió esethez riasztották, a munkatársai több ezer ember életét mentették meg, tavaly pedig hatszor annyi fővárosi lakos fordult hozzájuk segítségért, mint megalapításuk évében, 2008-ban. „Ezeket az eredményeket nem lehetett volna elérni a folyamatos, különleges, az aktuális követelményekhez és kihívásokhoz igazított képzés nélkül” – mondta a belügyminiszter.

Bode emlékeztetett arra, hogy a bukaresti SMURD számos külföldi mentőakcióban is mentett életeket. Raed Arafat azzal egészítette ki a belügyminiszter mondanivalóját, hogy a fővárosi SMURD mára már mentőhelikopterekkel és repülőkkel is hajt végre küldetéseket.

A rendezvény végén egy több áldozatot követelő autóbaleset forgatókönyvén alapuló mentőakció-gyakorlatot mutattak be.

A SMURD-ot, mint ismeretes, 1990 szeptemberében Marosvásárhelyen alapította meg Raed Arafat. Azt követően Nagyváradon is létrejött a rohammentő-szolgálat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?