Bicikliút épül Kézdivásárhelyen, és felújítják a városházát

A kézdivásárhelyi tanács két nyertes, Európai Uniós pályázat megvalósíthatósági tanulmányát fogadta el: egyrészt rábólintottak a Kézdivásárhely és Szentkatolna közötti bicikliút, illetve a Városháza energetikai korszerűsítését lehetővé tevő technikai dokumentációjára is.

Mindkét pályázatot a Nemzeti Helyreállítási Alapból, így Európai Uniós pénzekből finanszírozzák, a szerződések már alá vannak írva – közölte a Maszollal Bokor Tibor polgármester. A bicikliutak építése már rég tervben van a céhes városban és közeli környékén, így korábban szó volt arról, hogy Kézdiszentlélek felé kerékpáros utat létesítsenek, egy másik pedig Szentkatolnával kapcsolná össze Kézdivásárhelyt. Most ez utóbbiról van szó, a projekt értéke közel 2,8 millió lej, amiből a két település önrésze mindössze 300 ezer lej. Mivel Kézdivásárhely a nagyobb település, így a rá eső önrész 217 ezer lej. A bicikliút nem a nagyon forgalmas műút mellett húzódna, hanem a Fortyogófürdő érintésével, egy most földútként számontartott sávon haladna a község felé.

A kézdivásárhelyi Városháza épülete | A szerző felvételeEgy nagyobb értékű – 12,3 millió lejes – pályázatot szintén megnyert a Nemzeti Helyreállítási Alapnál Kézdivásárhely önkormányzata. Igaz, az önrész is tekintélyesebb, 2,6 millió lejt tesz ki. A pénzösszegből a Városháza energetikai korszerűsítését valósítanák meg, így korszerűsítenék a fűtésrendszert, a villanyhálózatot, e kettő pedig az elképzelés szerint „okosításon” is átesne, hogy minél jobban spórolni tudjanak a későbbiekben a költségekkel. Emellett, ahol indokolt és lehetséges, hőszigetelnének, illetve a még esedékes nyílászárókat is modernekre cserélnék. A testület mindkét esetben pozitívan véleményezte a megvalósíthatósági tanulmányokat és a műszaki-gazdasági mutatókat is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?