banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bemutatták Hargita Megye Tanácsának új főjegyzőjét

Online rendkívüli ülésen hozott döntéseket Hargita Megye Tanácsa a Gyergyószentmiklósra, Székelykeresztúrra és Balánbányára tervezett vállalkozói inkubátorházak létrehozásának pályázatához. A tanácsülés elején bemutatkozott Balogh Krisztina, a megyei tanács új főjegyzője.

A törvény által előírt és meghatározott eszközökkel szeretné biztosítani Hargita Megye Tanácsának munkáját Balogh Krisztina, új megyei főjegyző. Mint elmondta: célja nem lehet más, mint, hogy a döntések minden esetben megfeleljenek a törvényes előírásoknak.

„Hargita Megye Tanácsának kiemelkedő szerepe van a megye életében, a testület tevékenysége, döntései meghatározóak minden lakos számára. Ez felelősségteljes feladat, és értékelendő az a konstruktív hozzáállás, amely a testületet jellemzi, az összetett és sokrétű témák, amelyekkel a testület foglalkozik, és kiemelkedő, eredményes döntések születnek” – mondta bemutatkozásában a főjegyző.

A Gyergyószentmiklósra, Székelykeresztúrra és Balánbányára tervezett inkubátorházakkal kapcsolatos pályázatok révén régi épületeket újítanának fel, és adnának új funkciót nekik – hangzott el a rendkívüli ülésen. Gyergyószentmiklóson a volt öntöde épületét alakítanák át, helyet kapna benne az irodák és előadótermek mellett CNC-műhely vagy éppen fotóstúdió is. Székelykeresztúron a Zeyk Domokos Szakközépiskola közelében lévő régi szövetkezeti épületet újítanák fel, Balánbányán pedig a régi óvodaépület kapna új funkciót.

Utakat újítanak fel

A hatszázalékos áfa-visszaosztásból Csíkdánfalvának, Csíkkarcfalvának, Csíkszenttamásnak szavaztak meg összesen 600 ezer lejt egy EU-s projekt önrészének finanszírozására. A három felcsíki település közösen pályázott a községi utak felújítására az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDR).

„Ritka az, amikor három község együtt pályázik európai uniós forrásokra, az utolsó lehívásukhoz szükséges 2,8 millió lejből 600 ezer lejt finanszírozunk. Ez lehetővé teszi, hogy a hátralévő munkálatokat a kivitelező befejezhesse. Ugyanakkor keressük a további forrásokat, hogy tudjuk Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás, és Csíkdánfalva ügyében ezt biztosítani” –  mondta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Új nemzetközi programba lép be Hargita Megye Tanácsa, amelynek célja, hogy innovatív tanulási modulokat és folyamatokat fejlesszenek ki. A Hét OKOS lépés a digitálisan támogatott differenciált tanulási módszerek adaptálásához a problémamegoldási és szövegértési kompetenciák fejlesztése érdekében című projekt az Erasmus+ programban valósul meg, amelyben a megyei tanács partnerként vesz részt a magyarországi InterRegio Fórum Egyesület meghívására.

„Most kezdődik a nyolcadikosok országos felmérése, és azt látjuk, hogy gyerekeink számára nagy kihívást jelent a vizsga. Hargita Megye Tanácsánál már vannak saját kezdeményezésű projektjeink, amelyekről Kallós Zoltán oktatási államtitkár Hargita megyei látogatása során is pozitívan vélekedett. Újszerű módszerekkel, más országok tapasztalataiból tanulva, az oktatás minőségének javítását a módszertan és a pedagógusok felkészítése által érjük el. Egyetértettünk Ferencz-Salamon Alpárral, az oktatási szakbizottságunk elnökével is, hogy sajnos nálunk még az a legfontosabb dolog, hogy a tankönyvet az első oldaltól az utolsóig leadják. Emellett a gyerekek készségeire és tudásának bővítésére, megfigyelésére nagyon kevés idő marad, ezért nagyon jó a külső tapasztalatok és a közös műhelymunka” – emelte ki a megyei tanács elnöke.

(Borítókép: Gábos Albin)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?