Bejelentik az első enyhítő intézkedéseket, ha az intenzív osztályon ápoltak száma 900-ra csökken

A kórházak intenzív osztályán ápolt koronavírusos betegek számától függ a korlátozó intézkedések enyhítése – jelentette ki csütörtök este az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila egy bukaresti konferencián elmondta, a lazítások bevezetésének fokozatosan, legkevesebb két lépésben kell megtörténnie. Az első lépés bejelentésére tájékoztatása szerint akkor lehet számítani, amikor a kórházak intenzív osztályán ápolt koronavírusos betegek száma a jelenlegi ágykapacitás felére, azaz 900-ra csökken.

Fotó: Agerpres

A miniszter elmagyarázta: a hatóságok eddig azért nem vezettek be lazításokat, mert a fertőzéses esetek folyamatos csökkenések ellenére az intenzív osztályokon kezelt páciensek száma alig változott, 1100 körül stabilizálódott. Ez a trend most megtörni látszik, már csak mintegy 1000 súlyos beteget ápolnak a kórházakban. Ha pedig a számuk 900-ra csökken, elkezdődhet a korlátozó intézkedések enyhítése – részletezte Rafila.

A tárcavezető elmondta, első lépésként várhatóan a kültéri maszkviselési kötelezettséget fogják eltörölni a hatóságok, illetve részben feloldják a bevásárlóközpontok, vendéglők, előadótermek látogatását korlátozó intézkedéseket. Utóbbiak például a jelenlegi 30 százalék helyett a kapacitásuk 50 százalékán működhetnek majd.

A miniszter közölte: ha korlátozások első körös feloldása után a hatóságok azt tapasztalják, hogy a járványgörbe csillapodása folytatódik, akkor bejelentik az enyhítések második lépését is, ami szavai szerint gyakorlatilag a normális élethez való visszatérést is jelentheti.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?